Aflevering 4: Waar koop je een condoom?

WAAR KOOP JE EEN CONDOOM?
Geschreven door Bert Plomp

Op een van mijn keldertochten door het centrum van Utrecht had ik een mooie blondine, Ellen genaamd, ontmoet. Ze leek op een van de dames, maar dan wel een geklede versie, uit de fotoboekjes in het geheime kistje.
Haar vader was tandarts. Je zou denken: “Met zo’n meisje kun je gerust thuiskomen”. Toch niet, want mijn ouders waren nog lang niet zo ver dat je je veroveringen mee naar huis kon “slepen”.
Hoewel mijn ouders zich nooit echt hebben uitgelaten over wat je wel niet kon oplopen als je op jonge leeftijd seksueel iets had met een meisje, dreigde dat blindheid verre te overstijgen.
De onmogelijkheid om een meisje in je kamer thuis te ontvangen, maakte een intiem contact veel gecompliceerder.
Mijn blondine en ik kenden elkaar inmiddels een aantal weken en we dachten allebei “nu moet het maar eens gebeuren”. Ik had dagenlang nagedacht over hoe het precies moest. Met de onderlichamen tegen elkaar duwen, stond mij duidelijk voor ogen, maar het gebruiken van een condoom was een allereerste vereiste. Hoe kom ik in hemelsnaam aan een condoom, ik kon moeilijk naar “Tante Greet” gaan, de drogist bij ons in het Lodewijk Napoleonplantsoen, en bij haar een voorbehoedsmiddel bestellen. Tante Greet was namelijk veel te goed bevriend met mijn ouders om dit zonder risico te kunnen doen.
Gelukkig had ik een oudere vriend, te weten Gerrit. Gerrit woonde op de Koningsweg en hij was bestekzoeker bij de Malba houthandel in de Gansstraat. Je zou kunnen denken dat een bestekzoeker iets van doen heeft met het keurig inrichten van een tafel voor een diner. Dat is niet zo: zijn taak is het bijeenzoeken van een bestelling van hout.
Gerrit had hoe dan ook ervaring in het op bestelling vergaren van zaken en omdat hij 10 jaar ouder was dan ik, was hij ook gerechtigd, zonder verdacht over te komen, een condoom te bestellen.
Aldus geschiedde.
Samen met Ellen trok ik op een avond in november 1964 erop uit om voor de eerste keer echt seks te hebben. Op eerbiedige afstand werden wij gevolgd door Gerrit met het condoom in z’n broekzak. We togen naar het viaduct over de Kromme Rijn, niet ver gelegen van het Stadion Galgenwaard, alwaar onze “amoureuze daad” zich moest voltrekken.
Het was november en het was guur en nat. Onder het viaduct stond je weliswaar droog, maar het was natuurlijk verre van ideaal om er iets romantisch van te maken. Thans weet ik maar al te goed hoe teder de aanpak moet zijn om “de daad” tot volle tevredenheid van beide geliefden te voltooien.
Ondanks alle slechte omstandigheden, overhandigde mijn secondant in het spel op exact het juiste moment het voorbehoedmiddel en verdween vervolgens kies in het duister.
Het omdoen van het condoom was natuurlijk geen al te ingewikkelde zaak, des te ingewikkelder het vervolg.
Het werd één groot fiasco.
Na een half uur “vruchteloos” wederzijds geduw met het onderlichaam, hielden we het voor gezien en begaven we ons weer naar de bewoonde wereld. Het condoom hield ik voor alle zekerheid nog maar even om die avond. Ik weet niet zeker of dat was omdat ik nog een nieuwe poging overwoog of dat ik 100% zeker wilde zijn dat Ellen niet alsnog zwanger zou geraken. Je hoorde zulke bizarre verhalen in die tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.