Langharig tuig

LANGHARIG TUIG
Geschreven door Bert Plomp

In “Langharig tuig” neemt Bert Plomp de lezer mee op een hilarische reis door zijn jeugd, waarin hij op humoristische wijze de strijd aangaat met het godvrezende gezin waarin hij opgroeide. Het verhaal staat bol van de ondeugende streken die Plomp en zijn broers uithalen om zich te verzetten tegen het strenggelovige regime van hun ouders.
Het verhaal begint met de rebelse houding van Plomp tegenover zijn vader, die dagelijks Bijbelverzen voorleest aan tafel in de hoop zijn kinderen te stichten. Plomp, echter, is vastbesloten om zijn vader van zijn schijnheiligheid af te helpen en bedenkt verschillende manieren om zijn gezag te ondermijnen. Zo maakt hij een boekenlegger met een ondeugende tekst als cadeau voor zijn vader, met hilarische gevolgen.
Maar het verzet van Plomp beperkt zich niet tot het spirituele domein; hij en zijn broers dagen ook het gezag van hun ouders uit op het gebied van hun uiterlijk. Vooral de strijd om hun lange lokken te behouden tegen de wil van hun ouders en de politie in, zorgt voor komische situaties en absurde gebeurtenissen.
Plomp slaagt erin om zijn herinneringen op een levendige en humoristische manier te beschrijven, waardoor de lezer constant wordt meegesleept in zijn avonturen. Zijn scherpe observaties en droge humor zorgen voor vele lachmomenten, terwijl hij tegelijkertijd een inkijkje geeft in de sociale en culturele context van zijn tijd.
“Langharig tuig” is een heerlijk verhaal vol humor en nostalgie, dat niet alleen de lezer doet lachen, maar ook reflecteert op thema’s als opstandigheid, gezinsdynamiek en individuele vrijheid. Een absolute aanrader voor wie houdt van een humoristisch en tegendraads verhaal dat nog lang in je geheugen zal blijven hangen.

Aflevering 1: De boekenlegger

Aflevering 2: Dupré met de tondeuse

Aflevering 3: De politie wordt ingeschakeld

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: