Vrede op aarde

VREDE OP AARDE
Geschreven door Bert Plomp

Bert Plomp neemt de lezer mee op een nostalgische reis door zijn herinneringen aan kerst en oud en nieuw in “Vrede op aarde”. Met een warme vertelstijl beschrijft hij zijn jeugdige belevenissen en tradities tijdens de feestdagen. Het verhaal begint met een sfeervolle beschrijving van Plomp’s huidige kerst, omlijst door een idyllisch tafereel in de bergen van Dingle. De beschrijving van de omgeving, de houtkachel, de Keltische kerstmuziek en het wilde water zet de toon voor de nostalgie die volgt.

Plomp deelt zijn herinneringen aan kerst in de jaren vijftig-zestig, waarin cadeautjes niet vanzelfsprekend waren en de geboorte van het kindeke als het ultieme geschenk gold. De sfeer van het winkelplein met de enorme kerstboom en de opgewekte stemming die de kerstverlichting met zich meebracht, wordt levendig beschreven. Het verhaal neemt een persoonlijke wending wanneer Plomp zijn ervaringen deelt op school, waar kerststukjes werden tentoongesteld en warme chocolademelk werd gedeeld. Zijn eigen bijdrage aan de kerstviering, het toneelstukje “De Heer is mijn Herder,” zorgt voor een humoristische noot.

De beschrijving van kerst thuis is ontroerend en levendig. Plomp deelt zijn tradities, zoals het eten van kerststol en het luisteren naar kerstmuziek van het Leger des Heils. De kerstnacht wordt met een vredig en voldaan gevoel afgesloten. Een opvallend element in het verhaal is de onverwachte verstoring van de kerstavond door het bekijken van de ‘Sjef van Oekel’ kerstspecial, wat leidt tot een komische botsing van generaties en verwachtingen.

Na kerst volgt een boeiende beschrijving van de kerstbomenjacht en de strijd tussen jongens uit verschillende buurten om afgedankte bomen te verzamelen. Dit leidt tot een levendige vertelling van een ware ‘kerstbomenoorlog’ en de daaropvolgende kerstboomverbranding.

Het verhaal sluit af met de aanloop naar oudjaar, waar vuurwerk, oliebollen, en appelflappen centraal staan. Plomp deelt zijn herinneringen aan het afsteken van vuurwerk en het verzamelen van vuurwerkresten op nieuwjaarsdag.

“Vrede op aarde” is een warme en nostalgische terugblik op de feestdagen, doordrenkt met de charme van vervlogen tijden. Bert Plomp weet de lezer mee te nemen naar een wereld waarin eenvoudige vreugde en tradities de hoofdrol spelen.

Aflevering 1: Dennengeur en kots

Aflevering 2: Kerstbomenjacht

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: