Aflevering 2: Voltooid leven

VOLTOOID LEVEN
Geschreven door Bert Plomp

Wat is voltooid leven eigenlijk?
Als je jezelf een aantal doelen hebt gesteld in het leven en je hebt die doelen bereikt, is het leven dan voltooid? Dat kan al op jonge leeftijd het geval zijn.
Pia’s wetsvoorstel richt zich met name op bejaarde mensen. Op bejaarde mensen die geen zin meer hebben in het leven. Mensen die niets meer hebben om naar uit te kijken.
Die mensen tref je vaak aan in verzorgingsinstellingen. In zulke instellingen zitten ze nogal eens tevergeefs te wachten op wat warmte en aandacht. Het zijn doorgaans tehuizen waar het vertier geacht wordt een hoogtepunt te bereiken wanneer de dame met het molentje en de bingoballetjes ten tonele verschijnt. Tehuizen waar per definitie geen culinaire hoogstandjes worden opgediend. Geen dinertjes om naar uit te kijken.
Het zijn evenmin mensen die nog plezier beleven aan het lezen van een boeiend boek of het luisteren naar een betoverend stuk muziek.
Ook het maken van een mooie wandeling in de natuur of genieten van de consumptie van een overheerlijke bal gehakt, is niet aan hen besteed.
Ze hebben de interesse in alles verloren en zijn klaar met het leven.
Toch kun je gerede twijfel hebben of zulke mensen niet meer te inspireren zijn tot iets anders dan de komst van de verlossende “stervenshulpverlener”.
Zo’n hulpverlener weet trouwens nooit 100 procent zeker, wanneer hij aan de deur klopt, of hij een leven voortijdig gaat beëindigen of niet. Wie geeft hem überhaupt het recht om iemand het graf in te werken?
Zelfs als je als “verlosser” zeker weet dat je handelt naar de uitdrukkelijke wens van betrokkene, dan nog kun je twijfels houden over het resultaat van je handelen.
Een natuurlijke dood is voor alle betrokkenen veel beter te verwerken, lijkt mij.
Euthanasie en waardig sterven na een voltooid leven zijn en blijven zeer moeilijke onderwerpen. Onderwerpen waarmee niet lichtzinnig omgesprongen moet worden.
Niettegenstaande dat, vind ik het wel een recht om zelf je leven te beëindigen wanneer je het zat bent.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/