Belangstelling dodenherdenking tanende

BELANGSTELLING DODENHERDENKING TANENDE
Geschreven door Bert Plomp

Ik weet niet of het jullie opviel, maar toen ik plaats nam voor de buis om terug te denken aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog en ik op NL-1 slechts een halfgevulde Dam zag, kreeg ik het gevoel dat het bijna gedaan was met de dodenherdenking en dat de activisten zonder in actie te komen hun doel hadden bereikt. Ik moet wel toegeven dat het, ondanks de opwarming van de aarde, koud was voor de tijd van het jaar.
Ik heb niet kunnen zien of het plein rond het nationaalmonument uiteindelijk toch volliep. Wat ik nog wel zag was dat, terwijl het koninklijk paar beleefd de kranslegging van de kindertjes afwachtte, de Dam nog steeds c.q. wederom half bezet was.
Het was tijdens de herdenking ook weer een en al Amsterdam dat de klok sloeg. Het blijft mij irriteren. Het kost mij geen moeite te accepteren dat er een nationaal monument op de Dam staat en dat er zich daaromheen jaarlijks op 4 mei een ceremoniële bijeenkomst afspeelt. Ik geef echter de voorkeur aan de meer ingetogen herdenking op de Waalsdorpervlakte. Een herdenking die veel meer indruk maakt.
Een nationale herdenking in Rotterdam, de stad waarvan het centrum aan het begin van de oorlog vrijwel is  platgebombardeerd door de Duitsers, lijkt mij trouwens veel meer op zijn plaats dan een in Amsterdam.
Dat er een krans gelegd werd door Amsterdamse kindertjes, tezamen met kleintjes uit Flevoland, vind ik te waarderen. Ik vraag me wel af waarom niet door een selectie van alle Nederlandse kindertjes. Het zal wel aan mij liggen.
Nationaal Comité 4 en 5 mei, volgend jaar gaarne weer terug naar de Waalsdorpervlakte. Dat is beter voor de levensverwachting van de gemiddelde Amsterdammer en wekt bovendien de indruk nog steeds goed bezocht te worden.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077