Selectieve verontwaardiging

SELECTIEVE VERONTWAARDIGING
Geschreven door Bert Plomp

Toen er een vluchtelingetje verdronken aanspoelde op een strand in Zuid-Europa, was het hele volk van streek. Zodanig van streek dat C. de Breij met “Mag ik dan bij jou” de top 5 van de Top 2000 Aller Tijden kon binnendringen.
Met de recente afschuwelijke dood van een zwarte man door toedoen van een blanke agent in de VS, was er wederom een moment aangebroken dat het volk massaal in beweging kwam. Alle corona-maatregelen ten spijt, stond het volk hutjemutje op de Dam te demonstreren.
Daags erna werd een zwarte winkeloppasser door “demonstrerende plunderaars” doodgeschoten en de Dam bleef leeg. Leeg als tijdens de laatste dodenherdenking. Toen was het volk nog onder de indruk van het coronavirus.
Alsof het een dienstmededeling betrof, werd gisteren op het journaal bekend gemaakt dat er bij 10 nertsenfokkerijen “geruimd” gaat worden. Hierbij zullen, naar mijn inschatting” zo’n 100 duizend nertsen geruimd worden. Vergast worden, wel te verstaan.
Ook nu zal het volk niet naar de Dam oprukken om zijn woede te uiten over deze schandalige mensonwaardige massale uitroeiing van warmbloedige dieren.
Als een goede persfotograaf de moeite zou nemen om een ingrijpende rapportage te maken van het vergassen van slechts een zogend nertsje met haar kleintjes, dan komt het volk wellicht wel uit zijn stoel overeind.
Nu het om 100 duizend van die arme wezentjes gaat, slaat het voorstellingsvermogen bij het volk op tilt en wordt het afschuwelijke ruimingsbericht ook als een dienstmededeling geconsumeerd. Deswege zullen we op de Dam geen mensen zien met spandoeken met teksten als “Animal Lives Matter”.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077