De Dom, hoogste kerktoren van Amsterdam

DE DOM, HOOGSTE KERKTOREN VAN AMSTERDAM
Geschreven door Bert Plomp

Vele Nederlanders ergeren zich net als ik aan het feit dat ons land zowel binnen als buiten onze landsgrenzen als “Holland” wordt aangeduid. Aan het hardnekkige voortbestaan van die misvatting werken vele Nederlanders zelf mee door desgevraagd te antwoorden dat zij uit Holland komen, terwijl zij niet uit de provincie Noord-Holland of Zuid-Holland afkomstig zijn maar bijvoorbeeld uit de provincie Zeeland of door uitbundig “Hup Holland hup” te zingen tijdens een wedstrijd van het Nederlands Elftal.
Ook de benaming van vele tv-programma’s zoals: “Heel Holland bakt”, “In Holland staat een huis”, “Holland sport”, Hollandse zaken etc. werkt die aanhoudende misvatting in de hand.
Slechts een enkele keer komt die misvatting mij wel te pas en dat is bijvoorbeeld wanneer Duitsers het hebben over “die scheiss Holländer”. Dan voel ik mij niet aangesproken.
Thans wordt veel werk gemaakt van het creëren van een nieuwe misvatting over Nederland, namelijk dat Nederland slechts één stad kent: Amsterdam.
Een relatief kleine kliek individuen uit Amsterdam en omgeving – individuen met een minderwaardigheidscomplex, veelal komend van elders, die zich daar gevestigd hebben om voor vol te worden aangezien – lijkt de volledige regie in handen te hebben van wat de inwoners van Nederland op tv voorgeschoteld krijgen en dat is vrijwel volledig gerelateerd aan Amsterdam. Je wordt er werkelijk mee doodgegooid: Buitenhof, Pauw, janek Jinek, DWDD, Lubach, VPRO Boeken, Vrije Geluiden, Zomergasten, TOP 2000, nieuwjaarsconcert, het aftelmoment oudejaarsavond plus vuurwerk, kerst op de Dam, dodenherdenking op de Dam, Prinsengrachtconcert, uitmarkt enzovoort. Het moet allemaal opgenomen worden c.q. plaatsvinden in Amsterdam.
Als je niet beter weet, lijkt het wel of er in de rest van Nederland niets te doen valt, of de rest van Nederland niets te bieden of te vieren heeft, geen theaters heeft, of Nederland aan de grens van Amsterdam ophoudt.
Wat we wel van buiten Amsterdam op tv uitvoerig mogen aanschouwen is: “Nederland zingt” vanuit de Goede Herderkerk in Emmen en bij de gratie van deze tv-kliek: André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.
Waarom vindt de nationale dodenherdenking niet plaats in Rotterdam, de stad die het zwaarst geleden heeft onder de Duitse bombardementen? Waarom vindt het nationale aftelmoment niet plaats op het Domplein in Utrecht aan de voet van de Domtoren, de hoogste kerktoren van ons land met de grootste klokken? Waarom wordt de kerstviering niet op De Parade in ’s-Hertogenbosch opgenomen? Waarom worden Buitenhof en de TOP 2000 niet verzorgd vanuit Den Haag, de politieke hoofdstad met de grootste popgeschiedenis van het land? En zouden Maastricht en diverse andere steden geen leuke uitmarkt kennen? Het antwoord heb ik reeds gegeven: het tv-kliekje houdt alles onder zijn directe invloed.
Als Utrechter word je toch onpasselijk als je tijdens de afsluiting van het Prinsengrachtconcert weer geconfronteerd wordt met dat uitgelaten volk – waarvan misschien wel meer dan de helft niet oorspronkelijk uit Amsterdam komt – dat uit volle borstjes “Al die Amsterdamse mensen, al die lichtjes ’s avonds laat op ’t plein, niemand kan zich beter wensen dan een Amsterdammer te zijn…” zingt, een lied van Wim Sonneveld, nota bene ook een Utrechter.
Alsof Amsterdam nog niet genoeg gepromoot wordt, wordt thans serieus werk gemaakt van de buitenlandse toerist wijsmaken dat – in navolging van Schiphol: Amsterdam Airport – Zandvoort geen Zandvoort is maar “Amsterdam Beach”, Weesp geen Weesp is maar “Small Amsterdam”, het Muiderslot“ eigenlijk Amsterdam Castle” heet enzovoort. Kortom Nederland, Holland moet veramsterdamd worden. Nog even en het is zover dat de Dom in Utrecht aan de toerist wordt verkocht als de hoogste kerktoren van Amsterdam. Enige ervaring hebbende met bepaalde toeristen die Amsterdam overspoelen, met het soort dat ladderzat dan wel stoned languit op straat ligt en de normale voortgang over de grachten van andere individuen belemmert, zie ik die toerist al de 465 traptreden van onze onvolprezen Domtoren bestijgen en eenmaal boven aangekomen “high” zijn en overwegen naar beneden te springen.
Nee, het binnenhalen van dat soort toeristen is geen wenselijk vooruitzicht. Dit natuurlijk nog afgezien van het feit dat een stad als Utrecht (en andere steden) goed in staat is zichzelf op de kaart te zetten, daar heeft Utrecht Amsterdam en al die wijsneuzen niet voor nodig.
De Russen hebben Utrecht al gevonden en “de Chinezen komen eraan”.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/