Bij Pa achterop de fiets

BIJ PA ACHTEROP DE FIETS

In de vijftiger jaren van de twintigste eeuw verplaatsten wij ons vrijwel uitsluitend te voet of met de fiets. In de straten reden zo goed als geen auto’s en stonden hooguit een paar auto’s geparkeerd. Het gemotoriseerd vervoer bij ons in de buurt bestond voornamelijk uit een bus van het gemeentelijk vervoerbedrijf Utrecht: GEVU.

Mijn vader was altijd al een fietsfreak geweest. Toen hij voor de oorlog als militair gelegerd was in de buurt van Den Helder, draaide hij er z’n hand niet voor om in het weekend “even” op en neer te fietsen naar Utrecht om zijn verkering – mijn moeder – te ontmoeten.

In die vijftiger jaren brachten mijn vader en ik wekelijks op zaterdag op de fiets een bezoek aan een boerenfamilie in Odijk: een dorp op een uur fietsen afstand van onze flat in het Lodewijk Napoleonplantsoen in Utrecht. Zo’n bezoek had een tweeledig doel: enerzijds het innen van de verzekeringspremie – mijn vader was in die tijd verzekeringsagent bij de “Onderlinge ‘s-Gravenhage” en premies werden wekelijks cash aan de deur geïncasseerd – en anderzijds het kopen van verse melk en een dito kip bij dezelfde boer.

Achterop de fiets gezeten, met mijn benen over twee grote fietstassen bengelend, legde ik die afstand naar Odijk en terug af. Bij elkaar waren we zeker een uur of drie onderweg en dat was natuurlijk bepaald geen pretje. Om te beginnen was ik zonder kussentje gezeten op een ijzeren bagagedrager, die zich reeds na een kwartier fietsen behoorlijk deed voelen en na zo’n tocht een dagenlang durende afdruk in je benen en achterste achterliet. Eenmaal te Odijk gearriveerd en nadat de verzekeringspremie was geïnd, moest ik samen met Pa en de boer naar de kippenren, alwaar voor mijn nog jonge ogen een kip bij haar nek werd gevat en diezelfde nek zonder verdere omhaal door de boer meedogenloos ver werd omgedraaid, waarna de – hopelijk dode – kip in de fietstas verdween. Vervolgens werd ik weer uitgenodigd plaats te nemen achterop de fiets teneinde de terugtocht naar Utrecht aan te vangen. Een tocht met opnieuw pijn in je achterste en benen en met het trieste contact van een van je benen met de nog warme dode kip in de fietstas.

Een geheel ander evenement waarbij mijn aanwezigheid achter op de fiets ook altijd op prijs werd gesteld – ik was toen een jaar of zes -, dat was bij de jaarlijkse uitdeling van kalenders aan de klanten van mijn vader rond de jaarwisseling. Wederom achter op de fiets gezeten, inclusief de twee grote fietstassen, waar de kip en de flessen met melk ditmaal plaats hadden gemaakt voor een grote partij kalenders van de eerdergenoemde verzekeringsmaatschappij, fietsten we dan veelal in de ijzige kou de halve provincie Utrecht af met het doel alle klanten een nieuwjaarswens over te brengen, onder overhandiging van een kalender als cadeau. Aan mij was dan de eer bij de klanten aan te bellen en dit geschenk te overhandigen, terwijl ik op een ontwapenende wijze deze wens overbracht namens de verzekeraar. Voor deze job was waarschijnlijk de keuze op mij gevallen omdat mijn ouders vermoedden dat mijn verschijning aan de deur – dit was in de tijd dat ik nog regelmatig ‘s zomers moest aansterken in de door mij zo verwenste vakantiekolonies – extra vertederend zou overkomen en zodoende de beste kans op een mooie fooi zou bieden.

Het klantenbestand van mijn vader was zeer veelzijdig en bestond bepaald niet alleen uit boeren. Het was uitsluitend om die reden dat ik reeds op zeer jonge leeftijd bij “dames” over de vloer kwam, die “zich liggend staande wisten te houden”. Ik moet bekennen, ook omdat ik toen al “mijn ogen niet mijn zak had zitten”, dat ik daar graag een kalender uitdeelde. Het was er altijd aangenaam warm, er viel wat te zien en de dames waren altijd heel vriendelijk en gul.

Eenmaal van zo’n dag half zo niet geheel verkleumd thuis aangekomen, werd de dagopbrengst geteld en vervolgens onder de participanten eerlijk verdeeld.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/