Voetballen op het plein

VOETBALLEN OP HET PLEIN
Geschreven door Bert Plomp

“Voetballen op het Plein” van Bert Plomp is een nostalgische reis terug naar een tijd waarin het leven eenvoudig was, en voetbal op straat een onmisbaar onderdeel was van de jeugd. De auteur neemt de lezers mee naar het Napoleonplantsoen, waar de protagonisten, Joop en de verteller, en hun vrienden zich bezighouden met partijtjes voetbal en ondeugende streken.
Het verhaal belicht niet alleen de passie voor voetbal, maar ook de sociale dynamiek tussen verschillende buurten en de vooroordelen die destijds heersten. De beschrijving van de wrijving tussen bewoners van nieuwbouwwijken en die van zogenaamde achterbuurten geeft een interessante kijk op de sociale hiërarchie van die tijd.
De levendige beschrijving van de avonturen met Sheila, het meisje uit de Kovelaarstraat, voegt een vleugje romantiek toe aan het verhaal. De schets van de matpartijen en de confrontaties tussen verschillende buurten geeft het verhaal een opwindend en realistisch tintje.
Een hoogtepunt van het verhaal is de komst van ome Kobus, de Indië-Veteraan, die als een held te hulp schiet tijdens een dreigende confrontatie. De beschrijving van zijn karakter voegt diepgang toe aan het verhaal en illustreert het belang van familiebanden.
Het verhaal geeft ook een humoristische kijk op de obstakels die voetballende jongens tegenkwamen, zoals de ‘Grüne Polizei’ die hen belet om op de gigantische weides langs de Kromme Rijn te spelen. De beschrijving van de confrontaties met parkwachters voegt een komisch element toe aan het verhaal.
Het hoogtepunt van de komische wendingen is de ongelukkige actie van Theo met de jerrycan petroleum, wat leidt tot een hilarische reeks gebeurtenissen met een onverwachte wending. Deze episode biedt niet alleen lachwekkende momenten, maar ook een glimp van de familiedynamiek en de uitdagingen van het opgroeien.
“Voetballen op het Plein” is meer dan alleen een verhaal over voetbal; het is een reis naar een tijd van onschuld, vriendschap en ondeugende avonturen. Bert Plomp weet op meeslepende wijze de sfeer van die tijd vast te leggen en brengt een glimlach op het gezicht van de lezers die zelf zijn opgegroeid in een soortgelijke tijd.

Aflevering 1: Een partijtje trappen en matten

Aflevering 2: Het cadeautje van God

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: