De laatste druppels van een heilssoldaat

DE LAATSTE DRUPPELS VAN EEN HEILSSOLDAAT
Geschreven door Bert Plomp

In “De laatste druppels van een heilssoldaat” neemt Bert Plomp ons mee op een nostalgische reis door zijn herinneringen aan Ter Steege, een voormalige heilssoldaat die een prominente rol speelde in het leven van de auteur en zijn familie. Met een warme en humoristische pen schetst Plomp het portret van een man die zich onderscheidde door zijn toewijding, eigenaardigheden en onverwachte vriendschappen.
Het verhaal begint met Ter Steege, een loyale oude vriend van de ouders van Plomp, die dagelijks geniet van de warme maaltijden die moeder Plomp voor hem bereidt. Ondanks de afnemende mobiliteit van Ter Steege, blijft hij vasthouden aan zijn dagelijkse bezoeken, zij het met de hulp van de jonge Plomp, die zijn driegangenmenu op zijn brommer bezorgt.
De anekdotes over Ter Steege zijn doorspekt met humor en warmte, zoals zijn scherpe ogen die de tijd lijken te kunnen lezen en zijn onvermijdelijke neusdruppels die koningin Wilhelmina’s hoofd op een zilveren munt treffen. Plomp beschrijft ook Ter Steege’s vriendschap met Dupré, een personage dat uit een horrorfilm lijkt te zijn ontsnapt, en hun avonturen bij de Banketbakkersvakschool, waar Ter Steege het beste gebak voor moeder Plomp regelt, zij het met enige neusdruppels als extra ingrediënt.
Het verhaal bereikt een ontroerend einde wanneer Ter Steege op tachtigjarige leeftijd overlijdt, omgeven door zijn geliefde Leger des Heils kameraden. Zijn wens om op zijn paasbest voor de Heer te verschijnen wordt vervuld, met zijn zilveren buikhorloge als een symbolische herinnering aan zijn karakteristieke eigenaardigheden.
“De Laatste Druppels van een Heilssoldaat” is een hartverwarmend verhaal dat de lezer meeneemt op een reis vol liefde, vriendschap en menselijkheid. Bert Plomp weet met zijn levendige vertelstijl en levendige personages een blijvende indruk achter te laten, en zijn eerbetoon aan Ter Steege is zowel grappig als ontroerend.
Aukje Idema

Aflevering 1: Pecunia non olet

Aflevering 2: De banketbakkersvakschool

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: