De inzet van kindsoldaatjes

DE INZET VAN KINDSOLDAATJES
Geschreven door Bert Plomp

Wie kent die afschuwelijke beelden niet van kindsoldaatjes. Ze worden wereldwijd misbruikt en ingezet door laffe volwassenen, die op die wijze het eigen vege lijf trachten te redden.
De inzet van kindsoldaatjes is vooral populair in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. In landen als Burundi, Ivoorkust, Congo, Rwanda, Somalië, Soedan, Oeganda, Iran, Irak, de Palestijnse gebieden, Afghanistan, India, Laos en de Filipijnen. Zowel jongens als meisjes worden gebruikt als kindsoldaatjes. Naast soldaatje worden de meisjes ook nog eens gebruikt als seksslavinnen.
Kortom te afschuwelijk voor woorden.
In Nederland kennen we het fenomeen kindsoldaatje eveneens, echter een soort psychologische variant ervan.
Hoe vaak zien we ze niet op TV, van die arme wezentjes die amper kunnen lezen en schrijven en dan al van die “volwassen” tekstjes opzeggen.
Tekstjes over Zwarte Piet, over vluchtelingen, over discriminatie, over Kerst en over de ellende in Aleppo. Tekstjes duidelijk met een politiek doeleinde door de ouders op het prille breintje ingesproken.
Wat een geestelijke mishandeling is dat.
Tot overmaat van ramp kregen we ruim een jaar geleden ook nog de politiek getinte fotografische inzet van een aangespoeld “kindsoldaatje” voor onze kiezen, in de persoon van een verdronken jongetje op de vlucht voor oorlogsgeweld. Hiervoor ging half Nederland door zijn knieën en sloeg Claudia de Breij toe met haar meesterwerk “Mag ik dan bij jou” en verdrong zij bijna “Bohemian Rhapsody” uit de TOP3 van de TOP2000 aller tijden.
Geef een kind toch zelf de ruimte en de tijd om te ontdekken wat goed en kwaad is in het leven en laat, als het aan de orde komt, de zaak van meerdere kanten zien.
Ik kan me niet herinneren dat we mijn dochter ooit eenzijdig hebben voorgelicht over kwesties waar ze mee thuis kwam.
Terwijl we, als ouders, niet christelijk waren (en zijn), ging zij bijvoorbeeld altijd naar een christelijke school en als ze al eens thuis kwam met een overdreven christelijke gedachte, hetgeen zelden tot niet is voorgekomen, dan gaven we wel tegengas. Trouwens, is dat niet een goed idee voor moslims die graag zien dat hun kinderen spoedig integreren in de Nederlandse samenleving? Het bezoeken van christelijke scholen heeft mijn dochter ook geen kwaad gedaan.
Van de week konden we weer “genieten” van zo’n moeder die over het ruggetje van haar kindje meende te moeten scoren. Het zag er ongeveer als volgt uit. Kijken jullie even mee, zeggen ze tegenwoordig dan:
“Nou Femke, kindje, vanmiddag moet je binnen blijven hoor want het is veel te zonnig buiten en mama heeft een werkje voor jou. Mama heeft van de week op de handenarbeid-afdeling van haar VTVAG-club: Vrouwen Tegen Vooroordelen en Agressief Gedrag, een mooi bord in elkaar gespijkerd en nu moet jij vanmiddag die mooie Talens verfdoos die je onlangs van Veegpiet hebt gekregen eens tevoorschijn halen en dat bord helemaal vol schilderen met mooie roze hartjes. Die hartjes betekenen dat we van mensen houden, zonder onderscheid te maken, en dat bord met hartjes nemen we woensdagmiddag mee naar het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen die boze meneer Trunp uit Amerika. Die meneer die lieve ouders en hun lieve kindertjes uit moslimlanden niet binnen wil laten in zijn eigen land. Hij vindt namelijk dat er al genoeg moslims wonen in Amerika. Zielig hé, voor al die arme kindjes bedoel ik. Nu komen er ook mensen van de televisie naar het Malieveld en dan moet je dat bord hoog in de lucht steken en dan kom je misschien wel op TV en dan zullen ze jou misschien wel vragen waarom je demonstreert, dan moet je zeggen dat je uit liefde voor jouw moslimvriendjes en vriendinnetjes hier staat te demonstreren en dat je het gemeen vindt van meneer Trump dat ze Amerika niet meer in mogen. Denk je Femke dat je dat allemaal kunt onthouden. Nou je hebt nog een paar dagen de tijd hoor om het uit je hoofdje te leren en voor die meneer van de TV hoef je helemaal niet bang te zijn, die is namelijk van de NOS en die staat helemaal aan onze zijde en die gaat straks op TV vertellen dat er duizenden demonstranten waren op het Malieveld terwijl het er misschien maar een paar honderd zullen zijn.
Spannend hé. Nu gauw aan de slag meis.”
Na de demonstratie.
“Mama, waarom sloeg je die aardige jongeman van de TV toch voor zijn hoofd. Hij wilde alleen maar weten waarom je kwam demonstreren en dan had je toch kunnen zeggen wat je mij hebt gevraagd uit mijn hoofd te leren en dat je hier staat uit liefde voor je medemens?”
“Femke, dat was niet die aardige man van het NOS-journaal, dat was iemand van Powned en dat is dus geen medemens maar een onmens. Nu verder niet zeuren, ik leg het je een andere keer nog wel eens uit, mama moet nu even bijpraten op de VTVAG-club.”

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/