Johan Cruijff Arena

JOHAN CRUIJFF ARENA
(kan dat nog wel?)
Geschreven door Bert Plomp

Nadat we eerst steden gezuiverd hebben van straatnaambordjes met namen van toenmalige koloniale helden en strijders voor de Nederlandse zaak, steekt er nu een beeldenstorm de kop op.
Anti-racismedemonstranten hebben in Bristol een beeld van zijn sokkel gestoten en in het water gemikt. Het ging om een beeld van Edward Colston.
Edward was niet alleen een politicus, hij verdiende ook grof geld met het verhandelen van slaven. Daar kreeg hij later erg spijt van. Hij stak daarom heel veel geld in allerlei goede doelen. Zoals armenhuizen, ziekenhuizen, scholen en kerken. Hoewel Edward met zijn filantropische aanpak de gemoederen lang wist te bedaren, is hij nu alsnog de klos. Hij ligt thans met zijn goede bedoelingen op de bodem van de haven van Bristol van de schrik bij te komen.
De losgeslagen “Floyd-brigade” heeft alsnog met hem afgerekend.

Dezelfde meute doet nu ook wat eerste schuchtere pogingen om Winston Churchill van zijn sokkel te stoten.
Je weet wel Winston, de man met de sigaar. De man die belangrijk werk heeft verricht bij de bevrijding van Europa in de tweede wereldoorlog. Ook hij is in het vizier gekomen van de vergeldingsbrigade.

Het wachten is nu op de eerste run op beelden en gebouwen in Nederland. Wie zal de primeur krijgen?
Amsterdam kent veel panden binnen de grachtengordel die op een Edward Colston-achtige wijze zijn gefinancierd. Het zou me niet verbazen indien Femke zelf in zo’n pandje haar ideetjes over demonstraties zit uit te broeden.

En wat de denken van de Johan Cruijff Arena.
Zo’n benaming kan tegenwoordig toch helemaal niet meer.
Ik heb het natuurlijk niet over de naam van onze nationale held. Ik bedoel: hoe kan een voetbalstadion in deze turbulente tijden nog de naam Arena dragen?
Zoiets roept bij de “Floyd-brigade” direct beelden op van het Romeinse Rijk. Van arena’s die gevuld waren met blanke patsers. Alwaar het zand rood gekleurd was door het bloed van slaven. Slaven die tot de dood moesten vechten tegen leeuwen en “goede gladiatoren”.

Het Colosseum in Rome zal er eerdaags ook wel aan moeten geloven. Daar zijn talloze slaven vechtend aan hun einde gekomen. Zuiver en alleen ter vermaak van de keizer en het Romeinse volk.

Er staat ons eenvoudige burgers nog heel wat te wachten en de “Floyd-brigade” nog heel wat te doen.
Dat Colosseum in Rome is natuurlijk niet 1,2,3 afgebroken. Daar moeten heel wat manschappen voor opgetrommeld worden. Maar zolang de vaart er bij de meute nog in zit, is alles mogelijk. En, het gaat hier natuurlijk wel om een bouwval.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077