The law is the law

THE LAW IS THE LAW
Geschreven door Bert Plomp

Triest zoals een politieagent in de VS een zwarte man met zijn knie de dood injaagt. Terwijl de man keer op keer de agent probeert duidelijk te maken dat hij geen adem kan halen, blijft de diender zijn knie op het strottenhoofd van de ongelukkige drukken.

De voorgeschiedenis van de aanhouding is mij niet bekend. Dat zwarte mensen in de VS in het algemeen met minder respect worden benaderd dan blanken, is niet nieuw. Dat mensen, van welk ras dan ook, sowieso door de Amerikaanse politie arrogant en bruut worden aangesproken, is evenmin nieuw. Dat heeft te maken met het diepe besef in de VS van “The law is the law” en de “Waag het niet om daarmee te spotten” mentaliteit die daar heerst.

Het begint al op het vliegveld, als je als buitenlander arriveert in de VS. De botheid waarmee je als vreemdeling tegemoet getreden wordt. “Wat kom je hier doen?”, “Ben je op zoek naar een baan?

Het zijn meestal niet de meest-intellectuelen die je bij aankomst aan de tand voelen. Dat laatste geldt ook voor menig politieagent. Het zijn vaak net cowboys.

Het maakt niet uit waar je met de politie in aanraking komt. In New York is dat niet anders dan ergens in het zuiden van de VS. Het maakt ook niet uit of de agent zwart of blank is. Arrogantie en botheid vieren de boventoon in een ontmoeting met het gezag.

Wat een verschil met London of Dublin. Als je daar een bobby of een garda-officer naar de weg vraagt, word je heel vriendelijk en heel geduldig uitgelegd hoe op de plaats van bestemming te komen.

Ik heb dat ook een paar keer in New York geprobeerd. De reactie, zowel van een blanke als een zwarte diender, was ronduit bot.

Als je in de VS midden in de woestijn een beetje te hard rijdt en zo’n cowboy komt je op het spoor, dan word je direct in de boeien geslagen en behandeld als een crimineel.

Ik heb er al eens eerder over geschreven, over de kritiek die vanuit de VS kwam over de discriminatie in Nederland. Dat ging toen over het Sinterklaasfeest. Toen bevreemde mij het al dat die Amerikanen zo begaan waren met de benarde positie van zwarte mensen in Nederland. Ik dacht toen, net als nu, Amerikanen zorg nu eerst eens dat jullie eigen winkeltje op orde is.

Natuurlijk is Trump “the man to blame”. Hij reageerde ook niet echt presidentieel. Maar dat zwarte mensen vaker worden omgelegd, dat is niets nieuws. Dat gebeurde ook onder een zwarte president.

Dat zwarte mensen in de VS kennelijk eerder botsen met de politie, heeft ook te maken met het relatief hoge aandeel in de criminaliteit van deze bevolkingsgroep. Wat dat betreft is enige zelfreflectie ook wel op zijn plaats. Dat je als zwarte inwoner minder makkelijk aan de bak komt, is geen vrijbrief om voor het criminele pad te kiezen. De rijken van geboorte niet meegerekend, zijn we allemaal als arme sloebers uit de startblokken vertrokken.

Het is dieptreurig wat er gebeurd is in de VS. Dat geldt ook voor het massaal plunderen en vernielen van andermans eigendom.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077