Aflevering 5: Het is al Amsterdam, wat de klok slaat

HET IS AL AMSTERDAM, WAT DE KLOK SLAAT
Geschreven door Bert Plomp

Het volkje heeft uit alle macht de samenleving naar zijn hand gezet. Het land zijn wil opgelegd en ontdaan van iedere geur en kleur. Er is slechts een absoluut steriele samenleving overgebleven.
Het volkje heeft de zeggenschap over de media nagenoeg volledig naar zich toe weten te trekken. Zodoende bepaalt het dat vrijwel alles wat op tv verschijnt, vanuit Amsterdam tot de kijker komt. Vanuit de stad, waarin het volkje zich het liefst ophoudt.
Je kunt het tv-toestel niet aanzetten of het vertoonde programma heeft wel een directe c.q. een indirecte link met die stad. Je wordt gewoonweg doodgegooid met die programma’s.
Buitenhof, Pauw, DWDD, Lubach, VPRO Boeken, Zomergasten, de TOP 2000, het nieuwjaarsconcert, het nationale aftelmoment op oudejaarsavond en het aansluitende vuurwerk.
Voorts kerst op de Dam, de dodenherdenking op hetzelfde plein, het Prinsengrachtconcert, de uitmarkt en ga zo maar door.
Als je niet beter weet, lijkt het wel of er in de rest van Nederland niets te beleven valt. Of de rest van Nederland niets te bieden of te vieren heeft, geen theaters heeft. Kortweg: Of de rest van Nederland niet bestaat en Nederland aan de grens van Mokum ophoudt.
Wat Nederland wel van buiten Amsterdam op tv mag aanschouwen is het christelijke tv-uitje “Heel Nederland zingt”. Deze zingerij komt tot ons vanuit de vermaarde Goede Herderkerk in Emmen. Nota bene: het kan zijn dat ik de naam van dit programma enigszins verwar met de naam van een of ander bak-programma.
Bij de gratie van het volkje mag ook een avondje André Rieu buiten Amsterdam worden geregisseerd. In de ogen van het exquise volkje heeft de grootste internationale publiekstrekker van Nederland toch niets van doen met echte klassieke muziek. Met artistiek vermaak volgens de “klassieke muzieklijn Witteman”. Het is maar eenvoudig volksvermaak en zulk amusement moet vooral ver buiten de stadspoorten van Amsterdam blijven. Verder weg dan op het Vrijthof in Maastricht is bijna onmogelijk.
Waarom vindt de nationale dodenherdenking niet plaats in Rotterdam? Rotterdam heeft immers het zwaarst geleden onder de Duitse bombardementen. Waarom vindt het landelijke aftelmoment op oudejaarsavond niet plaats op het Domplein in Utrecht? Aftellen aan de voet van de Domtoren, de hoogste kerktoren van het land met de grootste klokken. Waarom wordt de kerstviering niet op De Parade in ’s-Hertogenbosch opgenomen?
Waarom worden Buitenhof en de TOP 2000 niet verzorgd vanuit Den Haag. Den Haag is toch zeker de politieke hoofdstad van het land en heeft verreweg het meest bijgedragen aan de nederlandse popgeschiedenis. En zouden Maastricht en diverse andere steden geen leuke uitmarkt organiseren?
Het antwoord heb ik reeds gegeven: Het volkje houdt alles stevig onder zijn duim en de rest van het land laat het maar gebeuren.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/