Idolen

IDOLEN
Geschreven door Bert Plomp

“Idolen” neemt de lezer mee op een nostalgische reis door de jeugd van de auteur, waarin voetbal en idolen een centrale rol spelen. Het verhaal begint met levendige beschrijvingen van straatvoetbal, waarin de jonge verteller zich met vriendjes in allerlei avonturen stort. De beeldende beschrijvingen van voetbalmomenten op straat, op velden en in stadions wekken een sfeer van jeugdige passie en onbezorgdheid tot leven.

Het hoogtepunt van de vertelling is de introductie van het eerste grote idool, Frans de Munck, de legendarische doelman. De auteur schildert een levendig portret van deze sportman, wiens bijnaam “de zwarte panter” de verbeelding van de jonge verteller prikkelt. De beschrijving van de stoere uitstraling, de spectaculaire reddingen en het glanzende zwarte haar dragen bij aan de bewondering voor deze voetbalheld. De anekdotes over het spelen op straat, waar de jonge verteller probeert zijn idool na te bootsen, voegen een komisch tintje toe aan het verhaal.

De nostalgische reis gaat verder met het delen van ervaringen rondom voetbalwedstrijden en de cultuur van die tijd. De auteur schetst levendig de drukte rondom de stadions, de traditionele maaltijd voorafgaand aan de wedstrijd en de gemeenschapsgeest onder de supporters. De beschrijvingen van het delen van resultaten in de sigarenzaak voegen een uniek en humoristisch element toe aan het verhaal.

Een interessant aspect van het verhaal is de vergelijking tussen de voetbalbeleving toen en nu. De auteur wijst op de veranderingen in het gedrag van supporters en benadrukt het contrast tussen de betrokkenheid van vroeger en het meer consumptieve karakter van het moderne voetbalpubliek.

“Idolen” biedt niet alleen een inkijkje in de jeugd van de auteur, maar roept ook herkenbare beelden op voor lezers die opgroeiden in een tijd waarin idolen werden gevormd op straat, in stadions en via populaire cultuur. Het verhaal ademt een warm gevoel van nostalgie en is doordrenkt met de liefde voor voetbal en de onvergetelijke idolen die het leven van de verteller kleurden.

Aflevering 1: Bruine benen

Aflevering 2: Op pad naar de wedstrijd

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: