Nederlands

Bert Plomp woont al jaren in Ierland. In het uiterste zuidwesten, op het schiereiland Dingle.
Deze eigenzinnige, van oorsprong Utrechtse auteur, schrijft niet alleen verhalen maar ook columns voor uiteenlopende kranten. Kranten als de Nieuwe Utrechtse Krant, de Oud Rotterdammer, Haagse Tijden en de Metro.

Zijn eerste twee boeken ‘When I was young’ en ‘In een flits’ bevatten vooral verhalen over zijn jeugd in de sixties en seventies. Daarin verhaalt hij over zeer komische, doldwaze gebeurtenissen, afgewisseld door emotionele.
Als 4-jarige kleuter banjert hij reeds rond in het centrum van Utrecht. Daar komt hij met zijn kop tussen de draaideur van hotel Smit.
Onder politiebegeleiding wordt hij eens, samen met zijn jongere broer Charles, naar de kapper gebracht.
Tot de Rijks Hogere Burgerschool wordt hij regelmatig niet toegelaten omdat zijn haar te lang is.
Op camping Het Grote Bos in Doorn is hij geen graag geziene gast: hij provoceert aldaar voortdurend de oubollige, Nederlands Hervormde leiding en de gevestigde geloofsgemeenschap.
Bert en zijn vrienden moesten in hun jeugd zelf maar zien uit te vinden waarin jongens van meisjes verschilden. In de vuilnisbak van een hoogleraar ’topografische menselijke anatomie’ aangetroffen boekjes met zwart-wit foto’s van blote, atletisch gebouwde, Germaanse meisjes, waren zeer behulpzaam daarbij.
Als ‘goed Utrechter’ kan hij het niet nalaten hier en daar zijn gal te spuwen over de actualiteit, politici en zogenaamde televisiecoryfeeën. Hij heeft het vooral gemunt op ‘bekende Nederlanders’ die zich ophouden binnen de grachtengordel van de ‘zelfbenoemde metropool’ Amsterdam.
Vanaf zijn jongste jaren schopt hij tegen alles wat op zijn pad komt en hem niet zint: het provoceren zit hem in het bloed.
Berts boeken zijn niet alleen een feest van herkenning voor zijn generatiegenoten maar ook een zeer vermakelijke levensgids voor jongeren van nu.
De opbrengsten van zijn boeken komen volledig ten goede van het welzijn van dieren.
Bert is ook te volgen op facebook:
https://www.facebook.com/groups/377554749281077/