Waar kom jij vandaan?

WAAR KOM JIJ VANDAAN?
Geschreven door Bert Plomp

Door de hele gekte die is ontstaan door de ellendige dood van een zwarte man in de VS, is niet alleen in Nederland plots het idee ontstaan dat er mogelijk op grote schaal gediscrimineerd wordt, maar ook hier in Ierland.
Wat in Ierland vaak alleen maar belangstellend bedoeld is, namelijk de vraag: “Where are you from?”, die vraag wordt thans als discriminerend opgevat.
Iedereen die niet met een Iers accent spreekt of er niet als een Ier uit ziet, kan zo’n vraag midden op straat, in een restaurant of in een pub verwachten.
Inmiddels woon ik bijna 20 jaar in Ierland en ik spreek enigszins met een Iers accent. Maar ver beneden NIP: Normaal Iers Peil.
Zodra ik ergens mijn mond opentrek, krijg ook ik die vraag voorgeschoteld. Zuiver uit nieuwsgierigheid, nooit in de betekenis van: “Zeg buitenlander wat kom je hier doen?”.
Moet ik me op zo’n moment dan gediscrimineerd voelen omdat die vraag aan autochtone Ieren niet gesteld wordt? Natuurlijk niet, wat een kolder.
Als ik uitleg waar ik in Ierland woon en dat ik oorspronkelijk uit Nederland kom, raak ik vrijwel altijd aansluitend verzeild in een heel gezellig gesprek met de vragensteller.

In Ierland wonen natuurlijk voornamelijk roodharige en zwartharige blanken. De laatsten zijn nazaten van Spanjaarden, die begin 17de eeuw met een kleine vierde Armada naar Ierland kwamen om het stadje Kinsale te bezetten.
Het fijne Ierse klimaat beviel kennelijk zo goed, dat een flink aantal van die bezetters gebleven is.
Inmiddels wonen er ook zwarte en gekleurde mensen, zoals mijn vrouw, op het groene eiland.
Onlangs was er tumult over het feit dat iemand van het zwarte ras werd gevraagd waar hij vandaan kwam. Toen die persoon antwoordde dat hij een Ier was, werd hem gevraagd waar hij echt vandaan kwam. Die vraag viel helemaal verkeerd, mede onder invloed van de BLM-wind die ook in Ierland was opgestoken.
Als mijn vrouw gevraagd wordt waar zij vandaan komt, vertelt ze niet alleen waar ze in Ierland woont, maar tevens dat haar verre voorouders uit Indonesië kwamen.
Ieren vinden het gewoon leuk om te horen waar mensen vandaan komen en waarom ze het fijn vinden in Ierland te leven.
Ik zie daar totaal geen kwaad in. Dat een Ier zoiets vraagt is net zo begrijpelijk als wanneer een ijsbeer op de Noordpool vriendelijk bij een passerend nijlpaard informeert waar hij vandaan komt.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077