Stront tussen de tosjes

STRONT TUSSEN DE TOSJES
Geschreven door Bert Plomp

In zijn verhaal “Stront tussen de tosjes” neemt Bert Plomp de lezer mee terug naar de naoorlogse jaren in Utrecht, waar hij opgroeide en deel uitmaakte van het voetbalclubje SHUNU. Met een mix van humor en nostalgie beschrijft Plomp zijn jeugdige avonturen, gekleurd door vriendschap, voetbal, en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.
Het verhaal begint met de oprichting van SHUNU, een voetbalclub gevormd door een groepje vrienden met verschillende achtergronden. De dynamiek tussen de leden, waaronder een half-Duitse vriend, weerspiegelt de tijdsgeest van die periode, waarin vooroordelen en anti-Duitse sentimenten nog voelbaar waren.
Plomp schetst een beeld van de wijk waarin hij opgroeide, waar het anti-Duitse sentiment nog duidelijk aanwezig was. Hij benadrukt hoe vooroordelen tegenover mensen met een Duitse connectie nog steeds bestonden, zelfs in de jaren na de oorlog. Deze persoonlijke ervaringen voegen diepte toe aan het verhaal en geven de lezer een inkijkje in de sociale en politieke context van die tijd.
De auteur combineert zijn vertelling met levendige beschrijvingen van het amateurvoetbal in die periode. De grappige anekdotes over de koeienvlaaien op het voetbalveld, de primitieve voetbalschoenen en de financiële inspanningen van de club om een eigen leren knikker aan te schaffen, zorgen voor een luchtige en humoristische toon in het verhaal.
Plomp’s schrijfstijl is eenvoudig en direct, wat goed past bij de aard van het verhaal. Hij deelt zijn persoonlijke herinneringen op een toegankelijke manier en brengt de sfeer van die tijd treffend over. De lezer wordt meegenomen op een reis naar het verleden, waarin de eenvoudige geneugten van vriendschap en voetbal samenkomen.
“Stront tussen de tosjes” biedt niet alleen een blik op het verleden, maar herinnert ons er ook aan hoe persoonlijke vriendschappen en gedeelde passies obstakels zoals vooroordelen kunnen overwinnen. Bert Plomp slaagt erin om met zijn verhaal een stukje geschiedenis te vangen en tegelijkertijd een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren.

Aflevering 1: Ben ick van Duytschen bloet

Aflevering 2: Hup Kampong, het kan nog

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: