Reisperikelen

REISPERIKELEN
Geschreven door Bert Plomp

“Reisperikelen” van Bert Plomp neemt de lezer mee op een nostalgische reis door de avonturen van de auteur tijdens zijn jeugdige reizen en vakanties. Met de po achterop beschrijft Plomp op humoristische wijze zijn ervaringen met schoolreisjes, kampeertochten, en de overgang naar gemotoriseerd reizen.
Het verhaal begint met de observatie dat vakanties tegenwoordig synoniem zijn geworden met verre bestemmingen en frequente reizen. Plomp reflecteert op zijn eigen jeugd, waarin vakanties eenvoudiger waren maar vol avontuur. Het verhaal van de schoolreisjes, vooral die naar de Rotterdamse haven, brengt levendige herinneringen naar boven.
Een interessant aspect van het verhaal is de beschrijving van de overgang van fietsen naar gemotoriseerde voertuigen, met name de Solex bromfietsen. De humoristische beschrijving van het aantrekken van ‘leren harnassen’ voor bescherming tegen de ‘verkillingsfactor’ van de snelheid voegt een komisch element toe aan het verhaal. De gedetailleerde beschrijving van het vertrek van de ouders op hun Solex bromfietsen zorgt voor een grappig beeld dat de lezer zeker zal bijblijven.
Het verhaal omvat ook de tijd van de eerste auto in het gezin, die niet zonder problemen komt. De episodes waarin de auto regelmatig moest worden aangeduwd, voegen komische en spannende momenten toe aan het verhaal. De beschrijving van de avondjes uit naar ‘De Prins van Oranje’ en het onverwachte ‘optreden’ van de auteur en zijn vrienden als een fictieve popband brengen een luchtige en humoristische noot.
Bert Plomp slaagt erin om zijn reiservaringen op een onderhoudende en lichtvoetige manier te vertellen. Zijn schrijfstijl is toegankelijk en de humoristische elementen maken het verhaal plezierig om te lezen. “Reisperikelen” biedt een nostalgische blik op een tijd waarin reizen en vakanties nog werden gekenmerkt door avontuur, improvisatie en humor.

Aflevering 1: Met de po achterop

Aflevering 2: Een dikke fiets met hulpmotor

Aflevering 3: Je komt maar naar huis lopen

Voor alle verhalen klik op: Verhalen

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: