Margrite Kalverboer de nieuwe kindervriend

MARGRITE KALVERBOER DE NIEUWE KINDERVRIEND
Geschreven door Bert Plomp

In het programma Pauw werd in de aflevering van vrijdag 30 september 2016 het officiële startschot gegeven voor de Zwarte Piet discussie, seizoen 2016.
De kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer kwam in die uitzending het leed rapporteren dat een aantal kindertjes (in de leeftijd van 16-18 jaar nota bene) is aangedaan. Sommige van die kindertjes hebben vrees voor Zwarte Piet, sommige kindertjes worden gepest in verband met de knecht van Sinterklaas en sommige kindertjes vinden het niet juist dat het geschil over Zwarte Piet door volwassenen over hun ruggetjes wordt uitgevochten (typisch iets voor kinderen om het zo te formuleren) en, zoals verwacht mocht worden, kreeg aan het einde van het betoog de vriendelijke knecht van Sinterklaas de zwartepiet toegedeeld.
De aan de tafel verzamelde gasten waren het er natuurlijk eensgezind over eens dat hiermede de rol van Zwarte Piet nu toch echt uitgespeeld is. Je kon ook echt aan de koppen van die gasten zien dat ze het helemaal met de mening van de kinderombudsvrouw eens waren en dat er absoluut geen sprake was van mogelijk vermijden van gezichtsverlies indien ze, daar aan tafel gezeten, het tegenovergestelde hadden laten blijken.
Er was zelfs een in New York gestationeerde Nederlander onder de aanzittenden, die met droge ogen verklaarde dat je het in USA echt niet moest flikken om geschminkt als Zwarte Piet over straat te gaan. Ik dacht meteen: je moet ook wel gek zijn dat te doen, de kans dat je door de politie ter plekke neergeschoten wordt is levensgroot.
Hij bedoelde echter heel iets anders, namelijk dat de gemeenschap dat gewoonweg niet pikt, dat je op die manier een zwarte medeburger schoffeert. Dat laatste zei hij er overigens niet letterlijk bij.
Zo zie je maar dat wij van de Amerikanen in dat opzicht nog heel wat kunnen leren.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/