Black lives matter

BLACK LIVES MATTER
Geschreven door Bert Plomp

Sorry, ik val jullie nog even lastig. Ik had de winkel al gesloten, op weg voor vakantie naar Kreta. Echter het NOS-journaal bracht mij ertoe toch nog iets te posten.
We worden namelijk doodgegooid met nieuws uit de VS over eerzame, zwarte mensen die door de politie, lees de overheid, lees Trump, op laffe wijze worden afgemaakt.
De ene onschuldige zwarte krijgt langer dan hij aankan een politieknie op zijn strot gedrukt, de andere wordt zevenmaal in zijn rug geschoten. Terwijl de laatste waarschijnlijk alleen maar op zoek was naar een aardappelschilmesje in zijn auto. Met het onschuldige doel om nog een appeltje te schillen met de agent.

Beide gebeurtenissen vormen uiteraard genoeg aanleiding om het volk op de been te brengen. Niet alleen in de VS, maar ook in vredelievend Nederland. In de lage landen, waar een aanpak als in de VS vrijwel ondenkbaar is.
Als je het volk maar nare beelden laat zien, dan is het al gauw bereid voorbarige conclusies te trekken. Zeker als het gaat om licht ontvlambare typetjes binnen de BLM-beweging.
Het volk dat, met oogkleppen op, maar kritiekloos achter die beweging aanhuppelt, vraagt zich geen moment af welke verdachte organisaties achter de schermen participeren in die betogingen. Of die protesten, en die plunderingen die er kennelijk bij horen aan het einde van het straatfeest, nu eigenlijk wel in orde zijn. De vraag of de politieagenten, die mogelijk verkeerd gehandeld hebben, ook nog recht hebben op een weerwoord, daar wordt simpelweg overheen gewalst.
Het zal jullie niet verwonderen dat voor mij ieder leven telt. Ik verwacht trouwens niet dat lezers van mijn columns daar anders over denken. Alle huidskleuren zijn mij lief. Voor gekleurde en zwarte mensen heb ik bovendien een zwak.

Ik ben veel meer van streek over het feit dat we in Nederland niet massaal de straat opgaan, om het vreselijke lijden en vermoorden van honderdduizenden nertsen en andere warmbloedige wezens aan de kaak te stellen. Dat vind ik namelijk veel verontrustender dan wat er in de VS gaande is.
Ik ben geen Amerikaan. Ofschoon ik wel een aantal keren in de VS ben geweest, weet ik niet hoe het leven van alledag daar is.
Als ik op de beelden afga, zou ik niet daar willen wonen. Het heeft voor mij veel weg van een land van cowboys. Ik heb overigens niet de indruk dat zwarte mensen daar niet mede debet aan zijn.
Waar het “Black lives matter” betreft, en dan in het bijzonder die grote hordes die in Amsterdam en andere steden zo tekeergingen, ben ik echt benieuwd of die verontwaardigde mensen ook nog een beetje van hun plaats willen komen, naar aanleiding van de afschuwelijke gebeurtenissen, die via beelden van het NOS-journaal tot ons kwamen, in landen als Kenia en Nigeria.
Landen, waar zwarte mensen door zwarte politiemensen verrot worden geslagen en bij bosjes worden afgemaakt omdat ze, in verband met corona, zich niet stipt aan de regels houden. Geen mondkapje dragen of, na aanvang spertijd, nog even buiten bij hun voordeur, een frisse neus halen.
Ik verwacht niet dat activistische, zwarte, blanke en getinte Amerikanen en zakkenvullers als F1-Hamilton, voor die betreurenswaardige mensen uit protest door de knieën zullen gaan.
Dat de Dam massaal zal vollopen met verbolgen BLM-supporters, zie ik al helemaal niet gebeuren.
Dat wereldverbeteraarster Femke hieromtrent nog een afkeurend woord tot de Mokumers zal richten, is volstrekt ondenkbaar.
Kortom, dit was “brandhout”, goede avond.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077