Trots op Ajax

TROTS OP AJAX
Geschreven door Bert Plomp

Vanavond in de ‘Vooravond’ Peter R. de Vries over Ajax. Peter R. was zo trots op Ajax, dat ik bijna de indruk kreeg dat hij als ras-Amsterdammer aan de wieg van de club heeft gestaan.
Om te beginnen is onze Peter helemaal geen Amsterdammer, hij komt namelijk uit Aalsmeer. Hij heeft evenmin iets bijgedragen aan de successen van Ajax, of het zou de aanschaf van zijn seizoenkaart moeten zijn.
Als je de man zo arrogant hoort lullen, zoals zovele, geïmporteerde, nep-Amsterdammers, over de betekenis van het winnen van de KNVB-beker, dan snap je ook meteen waarom Ajax er niet in is geslaagd de halve finale te bereiken van de Europa League.
Als Nederlander ben ik wel een beetje trots, als Ajax internationaal van zich doet spreken. Maar als niet-Amsterdammer in nationaal opzicht in het geheel niet. Waarom zou ik trots moeten zijn op individuen, die niet uit mijn familie, vriendenkring, straat of stad komen.
Wat voor een relatie heeft Peter R. eigenlijk met die Ajacieden? In het geheel geen relatie, zou ik zeggen. Trouwens, hoeveel Amsterdammers van geboorte staan er eigenlijk in het team van Ajax? Twee of drie? Als het team voor het overgrote deel uit buitenlanders en niet-Amsterdammers bestaat, waar moet je dan eigenlijk trots op zijn?
Als je als Peter R. dan ook nog eens uit de omgeving van een klein stadje als Aalsmeer komt, hoe kom je er dan bij om te zeggen, dat je het winnen van de KNVB-beker een niemendalletje vindt omdat je ‘eigen’ prijzenkast al uitpuilt van dergelijke trofeeën? Dat je er begrip voor kunt opbrengen, dat een club als Vitesse of Utrecht het winnen van zo’n beker wel als heel waardevol ervaart.
Wat een arrogante lul. Het enige waar de man enigszins trots op zou mogen zijn, is het bloemencorso van Aalsmeer.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: