Vriendschappen–Rijkdom

VRIENDSCHAPPEN-RIJKDOM
Geschreven door Ellie Schmitz

Het begint al op school. Op een feestje, op het werk, spontaan op straat, in de bibliotheek of in een winkel. Er zijn zoveel plekken waar je mensen kunt ontmoeten. En sommige blijven, anderen weer niet. Tegenwoordig kun je daar ook social media aan toevoegen. En ik voel wel aan of ik een digitale vriend(in) wil ontmoeten. Of het kan. En meestal klopt het. Soms niet. Dan blijft het een digitaal contact. Of ook dat niet eens.
Afgelopen weken heb ik met een paar mensen weer afgesproken. En niet voor het eerst. Intussen zijn het vriendinnen geworden. Eerst komt J. op bezoek. Gepraat, geluncht, koffie met lekkers en cadeautjes uitgepakt. Deze dag is omgevlogen.
Daarna zie ik A. De tijd dat ik bij haar ben, ook onderweg met de auto. File en nog meer file. Het is het waard. Dank voor de lekkere lunch en de fijne gesprekken. Inspiratie om te schilderen doen we ook allebei op. Mooier kan het niet.
We ‘kennen’ elkaar van het bloggen. Ineens is daar een paar weken geleden een e-mail. Complimentjes voor mijn schilderijen. Met twee doeken ingepakt ga ik op reis. Zonder reserves. Ik voel gewoon dat het kan. De ontmoeting is hartelijk en fijn. Wat is het leuk elkaar ‘in het echt’ te zien. Je bent een bijzonder mens, S. Dank voor de warme ontvangst.
En morgen (vandaag is immers Woensdag – Schrijfdag ) heb ik de driemaandelijkse ‘witte-jassen-dag’. Daar haal ik geen inspiratie uit, hooguit een goed gevoel als de dokter en ik tevreden zijn. Daarna een lunch met A. Dankzij social media heeft hij mij ‘gevonden’. Blijkt dat we, net als vroeger, aan gespreksstof geen gebrek hebben. De vriendschap van toen is overeind gebleven. Vertrouwd en heel gewoon.
Er staat nóg een ontmoeting op stapel. Volgende week ga ik naar A. Een andere A. Verheug mij enorm. Hebben we eerst digitaal contact gehad, nu kennen we elkaar al sinds 2013. De presentatie van haar boek ‘Sophie Genius Loci’ lokte mij destijds naar Hoorn.
Ook door mijn liefde voor de kunst en het schilderen heb ik op deze manier fijne contacten gekregen. Met M. en Y. Het zijn geen ontmoetingen waarbij alleen de kunst wordt bekeken. Integendeel. We hebben intussen al heel wat mooie gesprekken gehad over meer dan alleen over kunst.
Via social media kunnen fijne vriendschappen ontstaan. Dat blijkt wel. Pure rijkdom.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/