Vliegtuigen vol

VLIEGTUIGEN VOL
Geschreven door Kees van het Duin

Wilders begon jaren geleden al fors met z’n kiezers werving. In één van de spotjes stond hij op Schiphol en verklaarde dat “ze” allemaal en-masse hierheen komen, je baan inpikken, een beroep doen op uitkeringen, de beschikbare huizen, het juridische apparaat overbelasten, de wachtlijsten in het ziekenhuis bestieren.
Maar Wilders had niet in de gaten dat die gasten heus niet per vliegtuig kwamen. Dat was voor hen veel te duur. Nee, die kwamen in geblindeerde busjes de Belgische of Duitse grens over. En werden dan meteen afgeleverd in het Westland waar ze voor een schandalig laag salaris aan het werk konden in de glastuinbouw. Er was accommodatie beloofd en geleverd. Ja. Een stapelbed in het Rotterdamse Spangen of in de Haagse Schilderswijk à € 20,- per nacht, een verdieping delend met 20 man, wat al meteen op het karige en onwettig lage salaris werd ingehouden. Om het maar niet te hebben over de brandveiligheid aldaar.
Er waren er die het geluk hadden dat wegens het niet afdragen van belastingen en premies, het veelal, door Turken gerunde uitzendbureau voor de 4e keer alweer failliet ging. Of zo’n tuinder die hetzelfde overkwam. Het was niet de bedoeling om Illegalen in dienst te nemen, dus die Tuinder moest flink dokken voor de boetes van de IND. Die immigranten belandden dan bijvoorbeeld in de Paulus kerk. Ook een stapelbed, maar dat kostte dan weer niks. Maar naar een inkomen konden ze dan weer fluiten.
Nee, dan die vliegtuigen. Die zaten inderdaad vol. Want er waren andere migranten. Die kwamen uit Oostbloklanden. Hadden papieren. Gingen ook in de glastuinbouw werken, of als verpleegster of stukadoor. Ze werden minder uitgebuit. Hun premies werden veelal wel betaald.
In één van die landen was een voetballer nogal populair.
Johan Cruijff had in Bulgarije nogal wat geschiedenis en respect nagelaten. En ja hoor. Ineens zaten er nu in de andere richting vliegtuigen vol Oranjesupporters naar Bulgarije. Er stond een belangrijke WK kwalificatiewedstrijd op het spel.
Het was 25 maart 2017. De hele hossende Oranje meute kwam met lijnvluchten, charters; een stuk of 10 vliegtuigen maar liefst. De Leeuwen zouden wel even laten zien wie de meerdere was. Blind stelde een B-team op. Want ach, een A-team is helemaal niet nodig voor een wedstrijd tegen een B-voetballand.
De hossende Oranje meute ging heen en weer door de hoofd boulevard in Sofia. Geen agressie oproepend; wel verbazing. Waarna het zich naar het nationale stadion verplaatste.
Wat er echter gebeurde was, volgens aanvoerder Robben: ‘Ik kan het niet verklaren en sta met mijn mond vol tanden’
“Oranje vormde in Sofia het tableau vivant van totale ontreddering. Op het veld, in de wandelgangen, op het vliegveld. Beschaamde spelers kropen na de schrobbering bedeesd bij elkaar, starend naar hun telefoons, luisterend naar hun muziek.”
Nou..verklaarbaar was het wel. Vliegtuigen vol keerden terug. Zo voelt het dan als je verliest. In elk geval kon het legioen zich nog wel het vliegticket terug veroorloven.
Dit debacle kostte werkelijk het WK voor Oranje. Arrogantie vierde hoogtij. Die ziekte blijft steeds maar terugkomen. Ook op maandag 19 november 2018 tegen Duitsland. De redding kwam van een net wat slimmere assistent coach in de laatste minuten.
Elke keer als er een stijgende lijn is komt dit arrogantie spook weer terug. En dan komen er inderdaad vliegtuigen vol verliezers naar Schiphol, meneer Wilders. Dan pas.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/