Vakantie

VAKANTIE

Geschreven door Ellie Schmitz

 

Elk jaar zomer gebeurt hetzelfde. Ineens is daar dat gevoel. Ben ik aan vakantie toe. Gewoon thuis en niets. Of weggaan. Doen waar ik zin in heb. Nu hoor ik een enkeling zeggen: ‘Jij hebt toch altijd vakantie? Kunt toch altijd doen waar je zin in hebt?’ Dat klopt voor een deel wel. Heb immers geen baan meer buitenshuis, verplichtingen natuurlijk net als ieder ander. Soms kosten die zoveel energie dat ik een of twee dagen nodig heb om ‘bij’ te komen. Bijvoorbeeld reisjes naar de ‘witte jassen’ zijn beslist niet voor het plezier.
Andere verplichtingen zijn die, die ik ook leuk vind. Het schrijven, schilderen, fietsen en lezen. Hoewel dat laatste al een te lange poos naar mijn zin, op een erg laag pitje staat. Dat zijn de belangrijkste dagelijkse bezigheden. Als je zoals ik al lange tijd niet meer werkt, zoek je naar een andere invulling van de dagen. En daarbij heb ik ook doelen gesteld. Dat is nodig. Nu heb ik dan dat gevoel dat ik vrijaf van mijn bezigheden wil hebben, maar niet voordat deze blogpost is geschreven. En het kan ook zijn dat ik komende weken schrijf en schilder alsof mijn leven ervan afhangt. Dat zie ik dan wel.
Het dagboek van afgelopen week:
Vrijdag 29 juni 2018
Met ‘oudste’ vriendin L. ‘vanaf heel lang geleden’ en klasgenoot R. van de Mulo, ook al heel lang geleden, afgesproken om te lunchen bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Er is vanwege de staking geen streekvervoer. R. haalt mij op en brengt mij uren later ook weer thuis. We hebben zo lang op het terras gezeten dat er door het personeel met een schuin oog naar ons werd gekeken. De tafels voor het diner moesten worden gedekt. Geen twijfel dat het gezellig is geweest.
Zaterdag 30 juni 2018
Een jarige zus. ’s Middags gaan Man en ik op verjaardagsvisite. Als later de andere gasten naar huis zijn kijken we met z’n drieën naar voetballen op tv. Daarbij het bord op schoot. Zus heeft een heerlijke salade gemaakt.
Op de terugweg naar huis rijden wij eerst nog naar Roermond. We kijken weer in de straten waar we graag zouden willen wonen. Laat Man de ECI Cultuurfabriek nog zien en kopen een paar kaartjes voor een optreden in september.
Als we willen gaan stapt er iemand op ons af. Of we, het duurt maar een half uur, zin hebben in een uitleg over koken met kruiden uit de berm. We schuiven aan. We kijken, luisteren en proeven. Een leuk en onverwacht ‘ander iets’.
Familie Zwaan komt dicht bij het huis relaxen. Als pa mij ziet staan, komt hij blazend en sissend naar de deur. Hij slaat er met zijn snavel tegenaan. Indrukwekkend.
Zondag 1 juli 2018
Vriendin D. en haar vriend komen. Buiten in de schaduw is het heerlijk toeven. Na de koffie lunchen we in de Brasserie op het park. Voor mij de tweede keer in een paar dagen tijd. Pure luxe vind ik dat. Wel ontzettend leuk en lekker.
Maandag 2 juli 2018
De opdracht van vrijdag ‘online class portret tekenen’, gemaakt. Ben niet de perfectie ingegaan, dat streef ik in deze vijf dagen niet na. Wel probeer ik losser en vrijer te worden. Dat ben ik de laatste tijd een beetje kwijtgeraakt. Het lukt mij bij de opdracht niet helemaal ‘uit dat hoofd’ te gaan. Ben bezig met de afspraak die ik ’s middags heb.
Naast de reguliere medische arts bezoek ik ook regelmatig iemand die zich gespecialiseerd heeft in alternatieve geneeskunde. Het is heen en terug ruim drie uur rijden. Deze dag zit ik bijna vijf uur in de auto. Horror op de weg. Achteraf hoor ik van Man dat er ongelukken zijn gebeurd en weggebruikers omgeleid werden.
’s Avonds ben ik gesloopt. Niet alleen van het ritje in de auto. Teveel gedaan in een paar dagen tijd. Niet goed gepland. Denk altijd dat ik, met wat rust tussendoor, het wel aankan. De beruchte valkuil dus.
Dinsdag 3 juli 2018
Ziek. Koorts, keelpijn en hoofdpijn. Ik weet wel hoe dat komt.
Woensdag 4 juli 2018
Vandaag schrijf ik alvast deze blogpost voor morgen. Heb dan een ‘witte-jassen-dag’ waarvoor ik al vroeg op pad moet en een deel van de dag onder de pannen ben. Geen tijd en bij thuiskomst waarschijnlijk ook geen lust meer om te schrijven. Begin dan gewoon aan de vrije dagen. Man sluit zich daar eind volgende week bij aan.
Tot slot wens ik jullie allemaal een mooie zomer en een fijne vakantie. Veel plezier en vooral hoop ik dat iedereen kan genieten, uit of thuis.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/