Uitsterven of sambal bij?

UITSTERVEN OF SAMBAL BIJ?
Geschreven door Rob Meyer

Gisteren was het weer de wekelijkse opa-dag.
Bij aankomst dook de kleine man linea recta in de doos vol dino’s.
Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen, en met name de jeugd, allang uitgestorven dieren weer tot leven wekken.
Logisch natuurlijk dat de wereld van het entertainment daar gretig op in springt.
Handel is handel.
De populariteit van dinosaurussen is tot ongekende hoogte gestegen en hele verdienmodellen draaien vol gas op deze indrukwekkende dieren, of ze al dan niet hebben bestaan.
Hoewel de wetenschap genoeg bewijzen heeft om dat onomstotelijk vast te stellen.
Zelf verslond ik als jochie van een jaar of 8 talloze boeken over de prehistorie en kende tientallen dino’s bij naam en toenaam.
En dat zie ik ook weer bij Kleinzoon terug.
Maar het bittere tegelijkertijd is het verontrustende feit dat de laatste van deze oerdieren zoals de neushoorn, olifant en krokodil, ten dode zijn opgeschreven.
Als het al geen koffer, schoenen of tassen zijn waar de krokodil zijn huid duur voor heeft moeten verkopen, dan zijn het wel de hoorns van de rinoceros, die voor gigantische bedragen door Chinese rijkaards worden opgekocht, omdat die over medicinale kwaliteiten zouden beschikken.
Maar ook de ivoren tanden van olifanten zijn bij rijke – alweer! – Chinezen favoriet: ivoor is verboden, maar casht daarentegen meer dan ooit!
Dan de walvissen. Majestueuze heersers van de oceanen, waarvan wordt vermoed dat ze, evenals dolfijnen, over een hoog IQ schijnen te beschikken.
Japan heeft nog steeds geluk dat die eilanden nog niet een paar meter onder zeespiegel zijn gezakt, zodat ze die indrukwekkende en vredelievende reuzen eens vanuit hun eigen habitat kunnen bestuderen, zonder ze eerst te moeten harpoeneren.
Ongestoord kan Japan doorgaan met het afvangen van honderden walvissen, zogenaamd ‘voor wetenschappelijk onderzoek’.
Dat het meeste van hun vangst uiteindelijk eindigt in blikvorm, schijnt niet voldoende te zijn voor de rest van de wereld om stante pede in te grijpen in deze gruwelijke massamoord.
Nog los van Marian Thieme van PVDD.
Maar die heeft het te druk met haar boek. Dat snap ik wel.
Doch de Japanners kunnen nog steeds hun ‘netten des doods’ voortslepen in de oceanen en alles binnen halen wat in die moordnetten gevangen wordt.
Miljoenen haaien sterven elk jaar weer, alleen maar om hun vinnen in de soep te laten belanden.
De haai dreigt inmiddels op de lijst van ‘met uitsterven bedreigde diersoort’ te belanden.
Ik eet geen haaienvinnensoep meer.
Dan blijken de testikels van tijgers een seksueel verhogende werking te hebben.
Deze schitterende dieren worden gestroopt bij het leven en de ballen worden voor gigantische bedragen verkocht aan – alweer! – Chinese Dagoberts.
Je kunt natuurlijk die stropers in Afrika of Azië daar de schuld van geven, zoveel is wel helder.
Maar de eigenlijke schuldigen zijn voornamelijk de rijke Chinezen, die deze producten voor gigantische bedragen afnemen.
En diezelfde Chinezen hebben schatten verdiend aan kinderarbeid, werkdagen van 16 uur voor peanuts, en door buitenlandse bedrijven over te halen om zich te vestigen in het ‘goedkope arbeidsklimaat’ van China.
De ceo’s van multinationals willen natuurlijk alleen maar meer en meer geld verdienen, dus het zal ze een worst wezen op welke wijze.
Dat heet ‘wegkijken’.
Diezelfde rijke Chinezen hebben tot doel gesteld om zich de economische wereldheerschappij toe te eigenen.
Gelukkig heeft de Amerikaanse president Trump hier inmiddels al een stokje voor gestoken door Amerikaanse bedrijven weer uit China terug te halen naar eigen land.
Daardoor hebben Amerikanen weer wat meer vacatures waar ze uit kunnen kiezen.
Hopelijk volgen er meer landen, als ze er tenminste de (tijger)ballen voor hebben om nee te zeggen tegen die lucratieve werksfeer in China.
Maar terug naar die prachtige doch uitgestorven dino’s.
Dat proces heeft zich miljoenen jaren geleden voltrokken.
Er zijn talloze theorieën over de oorzaak, maar nog steeds geen enkele die overkoepelt.
Eén ding is zeker: de mens was er toen nog niet en er is dus geen enkele reden om ons schuldig te voelen door met name vanuit de radicaal linkse hoek opgedrongen ‘door mensenhanden veroorzaakte doemscenario’s’.
Zou er dan toch nog zoiets bestaan als ‘natuurlijke evolutie processen’ die zorg dragen voor klimaatverandering, zonder dat ik van het gas af moet?
De dino’s zullen het wel weten.
Maar feit blijft wel dat we misschien wel banger moeten zijn voor China dan voor andere volkeren. De expansiepolitiek van China is bijkans onstuitbaar en global.
1,5 miljard Chinezen, als die over ons heen gaan, wacht ons hetzelfde lot als de dino’s.
Sambal bij?
Ja, maar dan wel zonder walvisvlees, haaienvinnen en tijgerballen.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/