Terugdroaie

TERUGDROAIE
Geschreven door Kees van het Duin

Niet iedereen kent het. De grootste helden uit dat land zijn Bertus en Tinus. En hoewel Bertus een standbeeld heeft in Hengelo, van Tinus werd nooit meer wat vernomen. En het is zo. “Bertus reed derop en Tinus kwam er vlak acheran” Oerend hard gingen ze echter nooit meer.
Het is geen Twente. Nee. Twente had ooit een textielindustrie. Arbeiders die zich verenigden. De Achterhoek is feodaal. Kastelen, leenheren en volgers. Katholiek, dat wel. De carnavalsvereniging in Ruurlo floreert.
Hans Derksen was van een ander slag. Wanneer je Ruurlo binnenkomt zag je meteen zijn showroom. Piekfijn gepoetste bolides, vaak van Amerikaanse of Duitse komaf. Het glom je tegemoet. Hier en daar een Opel, Ford of Peugeotje voor de minder gefortuneerden. Maar Hans wist hoe je je kon raken; je een auto kon verkopen.
Ruurlo staat nu bekend om een prachtig museum met Carel Willink in het ‘More’in het Ruurlose kasteel. Minder bekend is dat Mick Jagger er woont. Want die Ruurlose en landelijke belastingen zijn zo gek nog niet.
Zo ook Hans. Hij snapte het ook. De dure bolides stonden er voor de show. De gewone Achterhoekse man ging even in dat Peugeotje zitten. Maar Hans had ook prima Volkswagens staan. Altijd met weinig kilometers. Want, hij wist, Achterhoekers willen waar voor hun geld.
Harry Bannink was nog maar 16 jaar oud toen hij Hans ontmoette. Hij deed voertuigtechniek op de plaatselijke LTS in Lochem, een paar kilometer verderop.
In het weekend waste en poetste Harry, Hans z’n auto’s. Dat was een leuke bijverdienste. Van het een kwam het ander. Hans vroeg op een dag aan Harry om naar de plaatselijke ijzerwinkel te gaan en een boormachine te kopen die ook linksom kon draaien.
Harry had net een Volkswagen onder handen genomen. Zag er inmiddels piekfijn uit. Er was echter een probleempje, zo ondervond Harry. Hans zei echter ‘nee hoor, geen probleem’. ‘Die 380.000 kilometer op de teller regelen we wel’ ‘Waar is die boormachine, die je net hebt opgehaald?’
Harry wist de kabel van de kilometerteller los te trekken en aan die boormachine te koppelen. Hij had tenslotte motorvoertuigtechniek gedaan.
Nadat die boormachine een paar dagen had gedraaid en er nog maar 80.000 op de kilometerteller stond, vroeg Harry aan Hans waar de nieuwe motor was.
Hans had ineens een raar lachje, vond Harry. Hij begreep het ook niet echt.
Die nieuwe motor kwam niet. Wel vroeg Hans aan Harry om een nieuw prijskaartje te maken voor de Volkswagen. Het prijsverschil was 20x de prijs van die boormachine. En nog steeds begreep Harry het niet.
Harry leerde wel snel. Met name dat Hans niet van het betrouwbare soort was. Hans redde het uiteindelijk niet natuurlijk. Autoshowroom Derksen is één of andere fitnesssalon nu. Ruurlo is een Derksen armer. Hans z’n broer, Johan, begon iets met voetbal te doen. Ik denk dat Johan, Hans z’n voorbeeld had kunnen volgen. Dat had dan ook best kunnen worden teruggedraaid.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/