Reclame

RECLAME
Geschreven door Karin Sloot

Het begon destijds eigenlijk als een aardigheidje. Ik deed mee aan een prijsvraag. Honderd of tweehonderd euro voor wie de beste slagzin bedacht voor de promotie van een product, een actie of een bedrijf. Ik heb er een paar keer aan meegedaan en ook wel eens wat gewonnen. Tot ik erachter kwam, dat bedrijven zo wel heel goedkoop aan vaak de prachtigste en pakkendste teksten kwamen. Want wie stond er nu bij stil, dat de inzendingen het eigendom werden van het bedrijf, dat de prijsvraag uitschreef en er zo goede sier mee kon maken.
Zo bespaarde men zich de kosten van een reclamebureau. Heel wat van dergelijke prijsvraagteksten heb ik teruggezien in reclamespotjes, advertenties, op uithangborden, bierviltjes, vrachtauto’s etc.
Tegenwoordig regel ik dat zelf, per contract en met behoud van auteursrechten. Weliswaar gaat er veel aan mijn neus voorbij, omdat veel bedrijven de goedkope prijsvraag prefereren boven de inschakeling van een duur reclamebureau of andere professional.

Zo hielp ik een recent opgerichte schietvereniging aan de naam “Buiten schot” (wat mij meer voldoening dan geld opleverde), en een uitvaartvereniging aan de naam “De ondergrondse”:
Soms moet je een beetje geluk hebben. En dat had ik, toen een paar weken geleden een fabrikant van alarm- en beveiligingsapparatuur in Apeldoorn mij om een tot de verbeelding sprekende naam vroeg. Het toeval wilde, dat de eigenaar bij zijn geboorte de voornaam Lodewijk had gekregen, in het dagelijks leven veelal afgekort tot Lo. En zo sneed het mes dus aan twee kanten, want in de naam van het bedrijf kon op eenvoudige wijze naar de eigenaar en naar de plaats van vestiging (nabij ‘t Loo) worden verwezen. Het werd dus uiteindelijk de B.V. “Loo’s Alarm”.
Waarbij ik er natuurlijk wel nadrukkelijk op heb gewezen, vooral de apostrof niet te vergeten.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/