Portret van Pamela


PORTRET VAN PAMELA
Geschreven door Paulus Verweij

“Toen ik kwam was Willink voor mij een raadsel en ik voor hem een open boek, na afloop vond ik hem als mens volkomen begrijpbaar en doorzichtig, maar was ik voor hem een mysterie geworden.” (Pamela Maresch-Boon)

Poseren voor Carel Willink (1900-1983) kon een bijzondere ervaring zijn. Het betekende veel en lange sessies. Willink schilderde in zijn loopbaan slechts 41 portretten in opdracht. Een van die opdrachten was een portret van Pamela Maresch-Boon, echtgenote van een psychiater en moeder van vijf kinderen. Het was 1971 en mevrouw Maresch zag op tegen haar ontmoeting met Willink, zo zei zij 15 jaar later. Eigenlijk was het portret meer een wens van haar man, die groot Willink-fan was.”Ik vond het maar griezelig. Maar wat viel dat mee! Hij was allerhartelijkst (…) Hij was echt geïnteresseerd in mij en wilde weten wat mij bezielde om uit een soort roeping bewust moeder van vijf kinderen te willen worden: hoe dat ontstond, hoe dat functioneerde, welk geluk dat betekende. We bepraatten alles, wat hem in het leven boeide of ontzette.” Willink bepaalde alles aan het portret, ook de kledingkeuze. Voor de paarse netkousen werd de geportretteerde naar de Amsterdamse P.C. Hooftstraat gestuurd door de schilder. De achtergrond van het werk is geïnspireerd op Paaseiland, tegenwoordig Rapa Nui genoemd. “Vanwege het mysterieuze, het eenzame en het ongenaakbare. Dat vond hij passen bij mijn karakter. Ik had een complex over mijn handen. Ik vond dat ze dik en wat krom van de reuma waren. Ik schrok toen hij ze op het schilderij wilden zetten. Maar hij praatte al mijn angsten weg. Hij zei: ‘Ze zijn heel mooi, ik schilder precies wat ik zie, kijk eens hoe mooi ze worden’. De houding van de handen bepaalde hij ook: de één ontvangend, de ander toedekkend. Dat vond hij karakteristiek.”

Te zien in Kasteel Ruurlo.

Carel Willink | Portret van Pamela Maresch-Boon | 1971 | collectie Museum MORE-Kasteel Ruurlo ©Mrs. Sylvia Willink c/o Pictoright 2018

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/