Moord onder het tapijt

MOORD ONDER HET TAPIJT
Geschreven door Kees van het Duin

Of de vrijheid van meningsuiting daarmee ook is vermoord blijft schimmig. Het gebeurde al wel een paar keer dit jaar en de persvrijheidsridders doken er bovenop. Verontwaardigd als ze zijn, bedreigd in het democratische recht tot dingen aan de kaak stellen.
Vandaar dat toen een aardige jonge dame, die net een TV reportage reeks had gestart over corruptie en misbruik van fondsen in het meest corrupte land in Europa, met verreweg de minste persvrijheid, bruut werd vermoord, het voor menigeen een duidelijk verhaal was.
‘Die zijn niet te vertrouwen, die Bulgaren’ In een land dat wordt bestierd door de maffia, waar het niet uitmaakt op wie je stemt, omdat ze allemaal lid zijn van het ‘old boys network’, waar 85% procent van de media in handen is van die gasten, was er een dame die opstond.
Victoria Marinova was een moedig mens. Ze betaalde echter de hoogste prijs.
Het hele circus van manipulatie van bewijs en het zoeken naar een zondebok werd vliegensvlug in gang gezet. Gesol met bewijsstukken, elkaar tegensprekende verklaringen. Niet duidelijk waar het gevonden DNA vandaan kwam. Geen getuigen.
Een lid van de meest verafschuwde bevolkingsgroep verscheen op de radar. Zigeuners zijn altijd de klos in deze gevallen. De Bulgaarse premier kon op 10 oktober vol trots melden dat deze zigeuner in Duitsland door de lokale politie werd gearresteerd. Hij roemde de Europese samenwerking en daadkracht. Het zand werd nu ook de Duitsers in hun ogen gestrooid.
Want het had allemaal niets te maken met Victoria’s werk als klokkenluider.
Natuurlijk geloven we de beste man op z’n woord…

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/