Middenschip Domkerk

MIDDENSCHIP DOMKERK

Beste Paulus Verweij,

Je kwam met een heel goed idee om via de start van een nieuwe FB-groep: “Utrecht Lovers” een campagne te starten met het doel de Domkerk in oude glorie te herstellen. Zoals je weet, draag ik dat idee een warm hart toe en wie niet met Utrechtse roots?

Zou het niet fantastisch zijn eens het domplein te kunnen betreden in een situatie dat het “middenschip” weer daar is. De toren en kerk te betreden zoals die combinatie er voor de zomerstorm van 1674 eruit zag. Oftewel het meest imposante kerkgebouw van Nederland in ere herstellen. Wie zou daar niet aan willen bijdragen?

Aan de Domtoren bewaar ik zeer goede herinneringen. Om te beginnen, Paulus, onze nachtelijke tocht naar boven, na een Afrikaans feest in Tivoli, met heel veel drank op en met z’n tweeën staand in de wijzerplaat van de klok op zo’n 80 meter hoogte en naar beneden turend naar het plein. Onvoorstelbaar dat we toen weer heelhuids de begane grond hebben bereikt.

Ook de verjaardag van mijn dochter Florence was een mooie ervaring. Het idee was de verjaardag‘s gasten eerst de Dom naar boven te laten beklimmen en daarna het “Museum speelklok tot pierement” te bezoeken, zodat iedereen naar een gezonde slaap zou verlangen aan het einde van de dag.

Mijn derde mooie ervaring met de Domtoren was een diner dat ik daar ooit op de eerste verdieping/omloop heb georganiseerd voor collega pensioenfondsdirecteuren. Een diner in middeleeuwse sfeer met minstrelen enzovoort.

De Domkerk/toren weer in de status van voor de grote storm te brengen is een gigantisch project, maar niet ondoenlijk. Utrecht is een prachtige stad. Met zo’n waanzinnig imposant gebouw in het centrum, zal het toerisme enorm toenemen en dientengevolge de inkomsten voor de gemeente, de detailhandel, het vervoer, de musea, de hotels, de parkeerplaatsen, Utrecht als vestigingsplaats etc. etc.

In een tijd dat Amsterdam klaagt over het vele toerisme, kunnen we in Utrecht een deal maken met Amsterdam om dat teveel aan “goede” toeristen naar Utrecht te leiden om die stad te ontlasten. In 20 minuten ben je tenslotte in Utrecht.

Ook Utrecht heeft mooie musea en – aangezien het Anne Frank huis veel publiek trekt – veel andere WO-II zaken te bieden, zoals de historie van de Maliebaan leert. En onze grachten, werven en aldaar gevestigde restaurants en terrasjes zijn natuurlijk uniek. Het nieuwe muziektheater, het Beatrixtheater en al die kleine uitgaansgelegenheden doen voor een stad als Amsterdam niet onder.

Voorts ons rijke Universiteit’s heden en verleden, daar moet toch veel meer uit te halen zijn. Hoe gaan we dat Middenschip van de Domkerk financieren?

De toename van het toerisme zal veel geld in de Gemeentekas brengen. De middenstand zal flink profiteren, meer werkgelegenheid enzovoort. Met banken als de Rabobank, grote verzekeraars, musea, de jaarbeurs, de Rijksuniversiteit, de Nederlandse Spoorwegen moet je toch zaken kunnen doen. Aangenomen dat het Domplein eigendom van de gemeente is en, als er gebouwd gaat worden, de gemeente – die al eigenaar is van de toren – geen dure grond hoeft aan te kopen voor de bouw van het middenschip, lijkt mij de bouw een kwestie van stenen.

Wat zou het dan gaan kosten? Voor een paar €100 miljoen moet je toch een heel eind kunnen komen als het alleen op metselen en stenen aankomt. Heel veel geld zou gevonden kunnen worden in het verkopen van grafrechten onder het dak van het te bouwen midden-schip. Welke Utrechter met geld zou binnen dat gebouw niet begraven willen worden? Als je per individu €100.000 rekent en je krijgt een vloerplaat met eervolle vermelding voor de wederopbouw van het middenschip en je valt bovendien onder het direct wakend oog van O.L.H. dan is die paar €100 miljoen geen onmogelijke opgave. In het middenschip moet het mogelijk zijn om 1000 individuen aan de heilige aarde toe te vertrouwen. Een stapelgraf voor bijvoorbeeld een familie kan geen probleem zijn. Mij lijkt het wel wat zo’n stapelgraf te bestellen voor mijn vrouw, mijn dochter en mijzelf. Ik stel daar wel enkele voorwaarden aan: de verkoop van mijn boek moet wat meer opbrengen dan thans het geval is en ik wil in geen geval in de buurt komen te liggen van Claudia de Breij, die “mag echt niet bij mij”.

Groetjes,

Bert

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:
https://www.facebook.com/groups/377554749281077/