Aflevering 6: Juffrouw Van der Spits

JUFFROUW VAN DER SPITS
Geschreven door Gerda ten Wolde

Of ze zo heet weet ik eigenlijk niet, maar iedereen hier in de buurt noemt haar zo en we spreken haar ook zo aan. Ze heeft er nog nooit iets van gezegd. Dus, mocht zo niet heten, dan vindt ze het niet erg dat we haar zo noemen.

We zijn haar zo gaan noemen omdat ze een spitsmuis is. Je weet wel, een muis van normaal postuur, maar met een hele lange spitse neus. In haar geval wel makkelijk, want ze steekt die neus overal in. Het is een enorme bemoeial.

De kreet “juffrouw” is natuurlijk ongelooflijk ouderwets, maar dat is het enige waar ze echt op STAAT. Juffrouw, ja, ja! Een oude muis van een paar straten verderop kent haar nog van heel vroeger. Ze was destijds getrouwd, gewoon met een heel normale muis. Ze leefden ook een heel normaal muizenbestaan. Kregen zelfs een nestje schattige muisjes. Maar toen ging het fout. Mevrouw heeft de benen genomen en ging er vandoor met een losbandige muis, die toevallig voorbijkwam. Wat een ontaarde moeder, zeg nu zelf! Volgens de verhalen heeft ze samen met die losbandige vent door heel het land gezworven en gewoond aan boord van schepen, in loodsen van bedrijven, molens en schuren. Dat je van je man af wilt, prima, dat kan gebeuren, maar daar praat je dan toch samen over. Maar zij niet hoor. Ze heeft geen briefje achter gelaten of een berichtje naar haar man of kinderen gestuurd. Ze wisten niet eens hoe het met haar ging, of ze überhaupt nog leefde. Ze had haar man en arme muizenkinderen gewoon in de steek gelaten. Als we het toch over neuzen hebben; geen knip voor de spitsneus waard. Haar man heeft geweldig voor de kinderen gezorgd en dankzij hem zijn ze ook allemaal goed terecht gekomen schijnt het. Nadat de kinderen het holletje hadden verlaten is hij gaan zwerven en aan lagerwal geraakt. Volgens de verhalen is hij ergens op een boerderij in een emmer melk verdronken. Het verhaal gaat zelfs dat hij zelf in die melk gedoken is, omdat hij het verdriet over het vertrek van zijn vrouw maar niet kon verwerken. Arme muis, diep triest, hij had zoveel beter verdiend. Van de kinderen heeft nooit iemand meer iets gehoord.

Of Juffrouw Van der Spits van het overlijden van haar ex-man had gehoord, dat weet ik niet, maar ineens was ze weer terug. Sindsdien woont ze dus hiernaast. Nooit heb ik daar jonge muizen gezien, dus het contact met haar kinderen zal wel niet hersteld zijn. Niemand praat over haar verleden en zij al helemaal niet. Als je haar vraagt of ze getrouwd is of een vriend heeft, reageert ze verbolgen. Oh nee, zij heeft en wil geen man.  Ze denkt dat haar verleden háár geheim is. Nou, niet dus, hihi.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/