Het syndroom van druiloor

HET SYNDROOM VAN DRUILOOR
Geschreven door Kaj Elhorst

Weet u het nog? Als kind kreeg u een mooie schelp tegen het oor gezet en iemand maakte u dan wijs dat u de zee kon horen. Later besefte u dat u een oorschelp allang had en dat deze u hielp te horen in de verte en in de directe omgeving. Oren zijn misschien wel het meest verwaarloosde zintuig van allemaal.
Er is iets geks aan de hand. Onze overbuurvrouw van 37 was kortgeleden met haar dochtertje bij de huisarts. Deze onderzocht het meisje helemaal en na een half uur vertelde hij moeder dat het kind leed aan het syndroom van druiloor. Daarvan had mijn overbuurvrouw nog nooit gehoord en zij wilde dus precies weten wat het betekende.
De arts zuchtte eerst diep, zo vertelde zij, maar daarna kwam het verhaal eruit. “Oorschelpen en doorgangen worden kleiner”, verklaarde de arts. “Dat is al een paar decennia aan de gang
Dat komt doordat wij onze oren steeds minder gebruiken. Het kan zo maar zijn dat ze over 100 jaar zijn afgesleten tot den rudimentaire bult.” Natuurlijk wilde mijn overbuurvrouw weten hoe dat kwam. De arts antwoordde dat nog niet alles duidelijk was maar dat het vermoedelijk het gevolg was van een afnemend gebruik. ” Wij plaatsen tegenwoordig pluggen in de oren zodat wij de hele dag alleen nog maar ons aangename geluiden horen. Bovendien laten we uitsluitend nog woorden toe die in ons straatje passen”, zo zei hij. Meteen liet hij opnieuw weten dat de oorzaken nog niet helemaal duidelijk waren.
Natuurlijk wilde mijn overbuurvrouw weten of er nog iets aan te doen zou zijn. De huisarts knikte. “Laat u haar vooral geen pluggen gebruiken en…” daarbij aarzelde hij even. “Laat haar veel luisteren naar zoveel mogelijk afwisselende gesprekken over alles en nog wat. Geef haar de opdracht mee niet meteen te reageren maar zoveel mogelijk op te schrijven en op basis daarvan te vertellen wat ze ervan vond, eens in de week en erover na te denken, een week lang.”
Het gekke is dat ons overbuurmeisje de laatste tijd met heel praktische en verstandige oplossingen komt, ook voor zaken waar ze eigenlijk niets mee te maken heeft. Haar oren groeien ook!

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/