Glaasje op: laat je verglijden

GLAASJE OP: LAAT JE VERGLIJDEN
Geschreven door Roland Bekking

Overal om mij heen blijkt dat ene glaasje wijn per dag, dat het leven met een half uur bekort, de gemoederen zowel digitaal als levensecht aardig bezig te houden. En ook mij laat dat ene glaasje niet meer los. En laat ik ook zelf het glaasje niet los. Doch dit laatste, hoewel niet onbelangrijk, geheel terzijde.
Bij een jaarlijkse consumptie van één glas per dag scheelt dat bijna acht dagen op je leven. En heb je die gewoonte al tien jaar, dan ga je al bijna drie maanden eerder de pijp uit. En bij grootverbruik, laten we zeggen vier glazen oer dag, kost je dat reeds een jaar. Maar wanneer ga je dat merken, wanneer breekt het moment aan, dat je denkt: had ik maar…..?

Dat besef ontstaat pas, als je op het punt ligt (want staan doe je dan meestal niet meer) om het tijdelijke met het eeuwige te verwisselen. Pas op dát moment drinkt, nee…. dringt tot je door, dat je nog net met vakantie had kunnen gaan als je per dag een glaasje minder had genomen. Of dat je nog net later op de avond de uitslag van Ajax – Feyenoord had kunnen horen, als je vorige week of tijdens de Kerstdagen twee glaasjes minder had gedronken. Dan vertrek je uit dit leven met een gevoel van spijt en dat is nooit leuk.

Is er nog hoop of troost? Jazeker! Want vandaag toont de empirische wetenschap dit aan en morgen het tegenovergestelde. Wat de wetenschap meer het aanzien van kansberekening verschaft. En dáár valt nog best een tijdje mee te leven.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/