Eigen

EIGEN
Geschreven door Ellie Schmitz

Geen eigen vragen. Overgenomen van een lieve blog-vriendin.
Natuurlijk wel eigen antwoorden.

Waarvan heb je oprecht spijt?
Ik heb nooit spijt van iets. Vind het verspilde energie. Dingen ontstaan en of gebeuren. Ik doe iets of niet. Wat het moment mij ingeeft. Als het niet uitpakt hoe ik het graag zou willen, probeer ik iets anders. Het woord ‘spijt’ komt niet eens bij mij op.

Wat was een keerpunt in je leven?
Het letterlijk vluchten uit een huwelijk. Deze maand precies veertig jaar geleden. Weg van een meppende en wat achteraf ook nog bleek, zieke en onbetrouwbare man. Vanaf toen heb ik geleerd zelfstandig te worden. Met hulp van anderen de angst achter mij te laten en een beter inzicht in mijzelf te krijgen. Tot op de dag van vandaag ben ik blij met de stap die ik toen nam.

Hoe is ongeluk te vermijden?
Soms gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt. Je wordt ziek, een dierbare gaat dood of je raakt je baan kwijt. Allemaal ingrijpende gebeurtenissen. Niet alles kun je sturen. Maar een mens heeft natuurlijk ook zelf wat in de hand. Positief zijn. Doen waar je blij en gelukkig van wordt. Niet altijd aanpassen, bij jezelf blijven en vooral naar je hart luisteren.

Is er iemand waar je jaloers op bent?
Kan niemand bedenken. Ook niet in de jaren dat mensen om mij heen volop genoten en het leven er voor mij niet zo rooskleurig uitzag. Geloof mij, die jaren zijn er geweest. Jaloezie zit niet in mij. Nooit gehad. Zelfs niet wat betreft geld, spullen, huizen, vakanties.

Wat is je motto?
Elkaar in waarde laten. Over het algemeen wil ik respecteren en gerespecteerd worden. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het natuurlijk niet altijd. Door gebeurtenissen of uitspraken kan ik enorm geraakt worden. Dan is het moeilijk daar luchtig mee om te gaan. Nog steeds het goede in die ander te blijven zien. Ben me er gelijktijdig heel bewust van dat ook ik iemand raken kan.

Hoe rijk zou je willen zijn?
Over deze vraag heb ik niet lang hoeven nadenken. Rijk in de zin van veel geld, luxe spullen, grote huizen, daar zoek ik niet naar. Rijk zijn is voor mij vooral een goede gezondheid. Een fijne relatie met je partner en in vriendschappen. Echt contact met hen hebben. Genieten van de natuur en de zee. Gezelligheid. Samen een kop koffie drinken, een lunch met vriendinnen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wanneer dacht je: nu begin ik het leven te begrijpen?
Het komt regelmatig voor dat ik nog steeds niets van het leven begrijp. Vraag mij vaak af ‘waarom’ en ‘zie ik het goed?’ ‘Kan of moet ik dit anders benaderen?’ Dan praat ik daarover. Met Man of met Vriendin. Zo ontstaan vaak nieuwe inzichten. Leer ik nog steeds.

Wat is je grootste angst?
Jarenlang heb ik agorafobie gehad. Destijds was mijn grootste angst dood te gaan als ik alleen onderweg was. Daar denk ik nu nauwelijks nog aan. Enkel als men er mij naar vraagt. Nu ga ik alleen op pad. Maakt niet uit op wat voor manier en waarheen. Heb geloof ik geen ‘grootste angst’ meer.

Welke eigenschap waardeer je in je partner?
Man zorgt er altijd voor dat ik kan schilderen en schrijven. Dat ik de energie die ik heb kan gebruiken voor dat wat ik het liefst doe.

Wat is een omweg waard?
Niets. ‘Oost west, thuis best’.

Ben je monogaam?
Altijd geweest.

Wat is een groot gevaar in de liefde?
Als het samenzijn uit balans is. Uit elkaar gegroeid en daardoor weinig of geen belangstelling meer voor de ander hebben. Nemen, niet of nauwelijks geven. Niet meer op een lijn qua normen en waarden.

Welke eigenschap zit je in de weg?
Er zijn er wel meer. Ik kan niet kiezen en noem er gewoon twee. Altijd willen weten waarom is een lastige en ik houd van duidelijkheid. Daardoor maak ik het mijzelf en een ander vaak moeilijk.

Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
Een vrouw met levenservaring. Van ver gekomen. De moeilijkheden niet uit de weg gegaan. Veel voor elkaar gekregen. Trots op zichzelf.

Ben je aantrekkelijk?
Ik denk het. Er zijn complimentjes die dat beamen. Maar wat betekent ‘aantrekkelijk’ eigenlijk? Dat wat je uitstraalt als persoon of dat wat sensueel aan iemand is? Van beide kan ik natuurlijk niet inschatten hoe een ander mij ziet.

Lijk je nog steeds op wie je vroeger was?
Totaal niet. Integendeel. Ik ben een ander mens geworden. Het leven heeft mij laten ontwikkelen en groeien. Gelukkig.

Wie neemt er een of meer van deze vragen over? Zou leuk zijn!

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/