Een radio op afbetaling

EEN RADIO OP AFBETALING
Geschreven door Bert Plomp

Vandaag de dag is kopen op afbetaling een zeer gangbare manier om snel aan je trekken te komen.
Spullen als kleding, elektronica, smartphones en zelfs huizen worden op afbetaling gekocht. Ik heb het nog niet aangeprezen gezien, maar het zou me niet verbazen indien ook “ons dagelijks brood” op afbetaling te verkrijgen is. Als je dat met zo’n verleidelijke creditcard afrekent, is zulks eigenlijk al het geval.
Wie ligt er nog wakker van een hypothecaire lening van 3 ton of meer voor de koop van een huis? Wie ligt er überhaupt nog wakker van financiële schulden?
Mensen in een wettelijke schuldsanering wellicht. Zij hebben alle reden om zich ’s nachts zorgen te maken over hun financiële toekomst. Trouwens overdag evenzeer.
Je moet er niet aan denken dat de hypotheekrente ooit weer richting 13% gaat, zoals dit begin tachtiger jaren het geval was. Met een totale hypothecaire schuld van meer dan 700 miljard Euro in Nederland, moet ik niet denken aan wat de gevolgen dan zullen zijn. Er is meer reden om je zorgen te maken dat je huis onder water komt te staan door het ineenstorten van de huizenmarkt dan door het stijgen van de zeespiegel, dunkt mij.
Ook ik heb ooit geld geleend om een huis te kopen. Dat was echter qua bedrag een peulenschilletje vergeleken bij de bedragen die thans aan de orde zijn.
Zonder ook maar met de ogen te knipperen, gaan mensen enorme leningen aan. Terwijl de rente op een historisch laag niveau verkeert.
Eveneens kan ik hier niet onvermeld laten dat ik me ooit schuldig heb gemaakt aan het lenen van geld met een puur materialistisch doel: de aankoop van een moderne radio.
Begin zeventiger jaren, al wandelend over de Oude Gracht in Utrecht, werd mijn aandacht getrokken door een radiotoestel, opgesteld in de etalage van “Radio Schuurman”. Schuurman was toentertijd een begrip in Utrecht en wijde omgeving.
Deze wederverkoper had een pracht van een radio in de aanbieding en wel op afbetaling. Vergeleken met mijn oude radio, die de Duitse bezetting en bombardementen had overleefd, was deze radio een streling voor het oog.
Als fanatieke luisteraar van muziekprogramma’s als de Nederlandse Top 40, kon ik de verleiding niet weerstaan om eens binnen te informeren naar de prijs van zo’n flitsend apparaat en wat dat op afbetaling ging kosten.
De verkoper in kwestie, Schuurman Jr. in person, liet mij desgevraagd weten dat deze prachtige installatie slechts 10 gulden per maand zou gaan kosten.
Mijn enthousiasme was zodanig, dat ik, zonder mijn lieve vrouw hier verder in te betrekken, mijn handtekening plaatste onder het koopcontract. Met de stereo-installatie stevig onder mijn arm, zette ik vervolgens te voet koers richting Oog in Al.
Thuis aangekomen, ontmoette ik gelukkig weinig kritiek op mijn recente aankoop. Het feit dat ik toen nog de enige kostwinner was, zal wel hebben bijgedragen tot die milde reactie.
Na enkele dagen ontving ik van de financier van de transactie een keurig overzicht van wat overeengekomen was. Het overzicht ging vergezeld van een angstaanjagend dik boekje met betalingsopdrachten. Betalingen van elk een tientje en wel 36 opdrachten in totaal.
Die nacht heb ik geen oog dicht gedaan, beseffende dat ik drie jaar lang iedere maand financieel moest bloeden voor de aankoop van een felbegeerde radio.
Bij de eerste betaling was de begeerte al behoorlijk getemperd. Ook in dit geval gold: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.
Nog voordat de laatste betalingsopdracht de deur uitging, was de stereo-ontvanger al hopeloos verouderd. Nadien heb ik nooit meer iets op afbetaling aangeschaft.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/