Dubbele naam

DUBBELE NAAM
Geschreven door Kees van het Duin

Het werd populair in de jaren 60 van de vorige eeuw om kinderen een dubbele naam te geven. “Dat zal ons kroost op weg helpen in het leven”, moeten die ouders hebben gedacht op het gemeentehuis, toen er een naam op die geboorteakte moest worden gezet.
Er werden in de jaren nogal wat kinderen geboren. In de jaren 70 stikte het van de “Jan-Willems, Anne-Maries, Peter-Jans of Frits-Lodewijks” op de basisschool.
En daar was je dan mooi klaar mee. Want vader of moeder woonden gewoon in een rijtjeshuis, konden zich nauwelijks een tweedehands autootje veroorloven en jou werd de hele tijd gevraagd waarom je dan wel niet op Hockey zat. En niet op wintersport ging naar ‘Cherre Chevalier’.. wist jij veel waar dat lag. Je had nog nooit een ski of een berg gezien.
Maar het aardige was wel dat al die Peter-Jans en Anne-Maries wel degelijk goed onderwijs kregen. De basisscholen waren uitstekend; doorstromend naar de middelbare school lag er wel een diploma in het verschiet. Als ze tenminste niet de hele tijd te laat kwamen op school.
De wat slimmere Peter-Jans en Anne-Maries rolden dan ook best dat Havo of Atheneum door. En er bestond zoiets als studiebeurs. Duur werd het daarmee niet. Thuis was er niet veel support voor. “Wordt maar gewoon metaalbewerker of kassière, werd dan vaak gezegd” Al dat gestudeer. Nee, dat was niet echt de bedoeling.
Hier stond echter wel een nieuwe generatie op. Van een arbeidersklasse die nu ineens hun kans waarnam. Afstudeerden, al gauw meer geld verdienden dan vader of moeder. Bij hun eerste sollicitatie kwam die dubbele naam nu ineens van pas. Pa en ma kregen gelijk.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/