Disney rules

DISNEY RULES
Geschreven door Rob Meyer

Na Google met YouTube, rukt nu ook Disney op als ‘wereldheerser’ op de markt van het entertainment.
Onlangs schreef ik al een stukje over het ‘verbambiseringsproces’ dat zich dankzij de expansiedrang van filmgroothandel Disney aan het voltrekken is.
Nu Disney steeds vaker grote filmmaatschappijen overneemt, kunnen ze meer en meer kinderlijke censuur toepassen op de beeldcontent, die nu door hun worden uitgebracht.
En dat zal alleen maar toenemen, gezien Disney nu haar eigen streamingsdienst Disney+ op internet heeft losgelaten.
Dat betekent voor het wereldwijde en tot op heden zeer machtige concern Netflix een probleem. Disney gaat namelijk alles wat onder hun vlag is vervaardigd, van Netflix afhalen.
Als je dus binnenkort een Disneyfilm wilt zien, dan gaat dat niet meer lukken via Netflix.
Je zou dan gaan denken dat Netflix haar contributies zal gaan verlagen, doch dat lijkt mij een utopische gedachte.
Maar wat velen niet weten, dat geldt met name voor de oudere filmliefhebbers, is dat Disney allang niet meer staat voor tekenfilms, het medium waar ze ooit mee zijn begonnen, zoals Mickey Mouse, Sneeuwwitje, Aladin, De Kleine Zeemeermin, The Lion King, ga maar door.
Disney heeft inmiddels al de complete Star Wars collectie in haar bezit, alsmede de Pirates of the Caribbean cyclus, en de complete Marvel Superheldenstal.
Om maar een paar te noemen.
Dat houdt in dat bij nieuwe filmproducties de beruchte Disney censuur zal worden toegepast.
En we weten inmiddels allemaal wel wat dat gaat betekenen: lief, aardig, ethisch verantwoord en gespeend van alle rauwe randjes, die zo kenmerkend zijn voor het ‘Gewone Leven’.
Onder de paraplu-norm van het lieve, tranentrekkende hertje Bambi, zullen de nieuwe producties ontdaan worden van alles wat minder leuk is voor de kijker.
Dat wordt dan ook wel ‘verbambisering’ genoemd.
Ik zie dit met lede ogen tegemoet.
Na Netflix, wie zal dan de volgende zijn die valt voor het ‘offers you can’t refuse’ beleid van deze genadeloos oprukkende entertainment mogul?
Wat kan de burger hiertegen doen?
Niets.
In ieder geval geen abonnement nemen op Disney+.
Maar dan kun je straks ook geen Disneyfilms meer streamen.
En ook niet de Pirates of the Caribbean.
Niet te vergeten de Marvelproducties: weg bij Netflix.
Star Wars? Alleen nog maar via Disney+ te bekijken.
Voor een tientje per maand?
Zoiets zal het gaan worden.
Dus als je bij Netflix zit en je wilt voornoemde films kunnen streamen, dan ben je nu waarschijnlijk het dubbele kwijt: € 20,= (bedrag onder voorbehoud).
Als dat voor bijstandsmoeders te duur wordt, wat blijft er dan nog over?
Ja, inderdaad: (illegaal) downloaden.
Downloadspeurhond Stichting Brein slijpt nu al haar messen.
Naarstig op zoek naar illegale downloaders, de grote ‘criminelen’ van de huidige tijd.
Maar als streamingsdiensten steeds verder de markt gaan overspoelen en een onophoudelijke expansiepolitiek op de wereld van entertainment loslaten, speel je dan niet het illegaal downloaden in de kaart? Wie wil er straks nog tientallen euro’s per maand neertellen om een paar films te kunnen zien?
Nu is dat € 10, = per maand voor Netflix.
Met Disney+ erbij wordt dat hoogst aannemelijk het dubbele.
Wie volgt?
Nu streamingsdiensten zich aardig hebben genesteld in de entertainmentmarkt, maken ze misbruik van hun machtspositie en voor je het weet betaal je zomaar tientallen euro’s per maand om een serie te kunnen bekijken.
En dat machtsgezwel wordt groter en groter, groeit als een kwaadaardige tumor.
Nog los van het feit dat Netflix, om maar één voorbeeld te noemen, inmiddels al de macht heeft om bepaalde series niet meer financieel te ondersteunen waardoor ze van de buis verdwijnen, ongeacht de populariteit bij het publiek.
Al met al zie ik deze ontwikkeling met lede ogen tegemoet.
Wat vroeger schering en inslag was in de muziekwereld, waar grote platenmaatschappijen alle macht over de muzikanten in handen hadden en ze middels wurgcontracten uitzogen, is zich nu aan voltrekken binnen de filmindustrie middels streamingsdiensten.
Makers van populaire series zullen alles doen om hun producties uitgezonden te krijgen, zodat het gevaar bestaat dat ze enorme knievallen zullen maken voor de macht van deze streamingsdiensten.
Ik hou als filmliefhebber mijn hart vast.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/