Dilemma

DILEMMA
Geschreven door Ellie Schmitz

Of schrijven of schilderen. Het blijft een strijd. Wil allebei veel en onbeperkt. Elke dag. Dat laatste lukt natuurlijk niet. Is het een aantal maanden een goede strategie geweest een vaste dag per week in te plannen, nieuwe blogpost te schrijven of al een eerder gemaakte uit voorraad te halen (ik noem het de schatkist) en eventueel op te poetsen, vandaag heb ik er niets aan. Het lukt niet.
Het atelier lonkt. Ik wil schilderen. Doeken met structuur voorbewerken. Iets creëren. Bewegen in plaats van met laptop voor me aan tafel te zitten of op de bank en het ding op schoot.
Een poos geleden heb ik een cursus portret tekenen gevolgd. Dat is mij zo goed bevallen dat ik een dezer dagen aan nog een cursus wil beginnen. Daarna weer oefenen. Zoveel mogelijk. Sowieso wil ik een poos, misschien wel een half of heel jaar lang, elke dag een portretje maken. Niet pas volgend jaar op 1 januari beginnen, maar binnenkort. Morgen, of overmorgen. Allemaal op papier. In de toekomst misschien ook op wel doek.
De laatste tijd ben ik door een paar mensen enorm aangemoedigd. Bekijk kunstboeken en magazines op zoek naar portretten. En natuurlijk op het internet. Lang leve die mogelijkheid. Van werkelijk alle kunstenaars van toen en nu is er wel iets te vinden.
Onlangs ben ik naar een expositie van Lita Cabellut geweest. Wat een kunstenares. Ben totaal overrompeld door zoveel werk. Bijna allemaal dit jaar gemaakt. De schoonheid ervan. De gebruikte technieken. Prachtige portretten. Vooral heel groot. Ik zou al blij zijn als het mij op kleiner formaat lukt. Zeker nu ik sinds een paar maanden in de greep van het portret ben.
Een tweede keer naar deze expositie gaan zou geen straf zijn. Tijdens zo’n bezoek raak ik altijd ontzettend geïnspireerd. Wil ik ook aan de gang. Alleen maar bezig zijn in het atelier. Maar ook schrijven op woensdag en als het zo uitkomt op andere dagen. Wil teveel. Tijd tekort. Dilemma.
Maar op deze woensdag is het mij toch weer gelukt. Eenmaal bezig gaat het schrijven vanzelf. Morgen spelen in het atelier.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/