De volle pot en de koffie

DE VOLLE POT EN DE KOFFIE
Geschreven door Carla Maaswinkel

Als de dingen in uw leven u even teveel worden. Als 24 uur in een dag niet meer genoeg tijd lijkt, denkt u dan eens aan de volgende les.
Een professor stond voor een groep studenten om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een grote glazen pot en begon deze te vullen met golfballetjes. Helemaal daarmee gevuld, vroeg hij zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.
Vervolgens nam de professor een doos met kralen en kiepte de inhoud in de pot. Hij schudde de pot lichtjes en de kralen rolden tussen de open plekken tussen de golfballetjes. Weer vroeg de professor aan de zijn studenten of de pot nu vol was. Zij gaven weer eenzelfde antwoord: “ja, de pot is nu vol professor.”
De professor nam nu een doos met zand en kiepte dit zand in de pot met golfballetjes en kralen. Natuurlijk vulde het zand de ruimte op tussen de golfballetjes en de kralen en weer vroeg de professor de studenten of de pot vol was. De studenten antwoordden van wel.
Van onder zijn bureau nam de professor nu twee koppen koffie en kiepte de hele inhoud van deze twee koppen koffie in de pot met golfballetjes, kralen en zand. De koffie verdween in de pot en vulde de ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.
“Nu,” zei de professor, “nu wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven. Deze pot gevuld met golfballetjes, kralen, zand en koffie stelt namelijk het leven van een mens voor. De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in jouw leven. Je familie, de kinderen die je later krijgt, je geloof, je gezondheid, je favoriete bezigheden. Al die zaken die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld zou zijn dan dit, je leven toch gevuld is. De kralen zijn de andere dingen die belangrijk zijn, je werk, je huis, je auto. Het zand vertegenwoordigt de kleinere dingen maar van even groot belang voor jou. Als je het zand als eerste in de pot kiept en hem hiermee vult, dan is er geen plek meer voor de kralen noch voor de golfballetjes. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al jouw tijd en energie aan kleine dingen besteedt, dan kun je nooit meer ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn.
Besteed aandacht aan die dingen, speel met kinderen, neem tijd voor een onderzoek van je gezondheid zo nu en dan. Neem je partner of een vriend/vriendin mee uit eten. Doe iets leuks.
Er is altijd wel ergens tijd om het huis te poetsen en voor klusjes die gedaan moeten worden.
De rest is maar zand.”
Eén van de studenten vraagt waar dan de twee koppen koffie voor staan. “Dat is een heel goede vraag,” zegt de professor. “Ik wilde met de koffie alleen nog maar
weer eens aangeven en bevestigen, dat hoe vol je leven ook mag zijn, er is altijd wel een plekje om met een vriend of een dierbare een kop koffie te drinken.”

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/