Aflevering 10: De roodborstjes

DE ROODBORSTJES
Geschreven door Gerda ten Wolde

Vanmorgen heb ik een uitnodiging ontvangen. Rogier en Annika gaan trouwen. Dat zijn de roodborstjes die hier in de grote kersenboom wonen. Ze wonen er al een tijdje en het is een heel leuk en verliefd koppeltje. Een trouwerij, zo romantisch. Ze zijn ook zo schattig en lief voor elkaar, die twee. Ze zijn nooit ver van elkaar weg. Zie je de ene, dan zit de ander een takje hoger of lager. Hij verkent ook altijd de tuin voordat zij tevoorschijn komt. Misschien ben ik er wel zo opgewonden over, omdat ik zelf zo graag een gezinnetje zou stichten. Maar ja, met Joachim wordt dat wat moeilijk.

Het is een beetje laat in het seizoen voor een vogelbruiloft, maar Annika wilde graag een herfstbruidje zijn. De kleuren van de herfst passen zo mooi bij haar veertjes. Bovendien begint zij van het grote huis in de herfst altijd al met het ophangen van lekkere dingen, zoals vetbolletjes, zonnebloempitten en pinda’s. En al die heerlijkheden komen dan weer mooi van pas op het bruiloftsfeest. O, het water loopt me al in de mond bij de gedachte.

Ik vind Rogier heel dapper. Hij heeft, wat je noemt, een klik met hem en haar van het grote huis. Zodra hij haar ziet gaat hij op een takje zitten waar hij goed zichtbaar is voor haar. Dan gaat hij zitten “klikken”, een geluidje maken, waarop zij dan weer reageert. Ze probeert zijn klikken dan na te doen. Een aanfluiting, lijkt echt helemaal nergens op. Maar Rogier vindt het wel leuk en vliegt dan met haar mee door de tuin. Maait hij van het grote huis het gras, dan gaat hij achter hem lopen, want vaak komen er dan regenwormen of larven naar boven. Rogier is toch zo bedreven in het vinden van die beestjes en op deze manier is het ook nog eens lekker makkelijk.

In mijn leven heb ik al best wat bruiloften meegemaakt, maar nog nooit van roodborstjes. Ben zo benieuwd hoe dat gaat. Het schijnt dat hij zich vreselijk voor haar gaat uitsloven, door te dansen met afhangende vleugeltjes en een uitgestrekte nek en dan gaat hij buiginkjes voor haar maken. Zij moet daar dan verheugd op gaan reageren, door aan te geven dat ze een nestje wil bouwen. Vervolgens gaan ze dan met takjes en blaadjes sjouwen en dan gaat zij eitjes leggen, een stuk of 5. Daar moeten ze dan nog wel even mee wachten tot het voorjaar natuurlijk. De herfst is niet echt de beste tijd voor eitjes leggen. Zij legt dus in het voorjaar hele kleine groen/blauwe eitjes met wat spikkeltjes.

Bij dat bouwen zijn dan weer geen bruiloftsgasten aanwezig, dat zou wat langdradig zijn. Nee, dat doen ze gewoon lekker samen. Als er dan in het voorjaar na een dag of 12 broeden kleine roodborstjes uit de eitjes zijn gekropen, wordt iedereen van de bruiloft weer uitgenodigd om op kraamvisite te komen. Dat is dan voor sommige gasten een beetje moeilijk, want Annika heeft mij al in vertrouwen verteld, dat zij graag heel hoog in de kersenboom haar nestje wil hebben. Ik weet ook nog niet of ik dat wel ga redden, want of ik zo hoog in die boom durf te klimmen ……

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/