De Roer

DE ROER
Geschreven door Ellie Schmitz

We gaan verhuizen. Van een huis in het dorp naar een huis ‘op de berg’. De huisraad wordt op een fietskar gestapeld en lopend weggebracht. Waarschijnlijk hebben mijn ouders die kar geleend. Een auto is er niet. In die tijd hebben alleen notabelen in het dorp er een en nog niet eens allemaal. Dat komt pas later.

Zie mijzelf het laatste stukje over de zandweg naar het nieuwe huis lopen. Houd mij vast aan de kar. Bovenop ligt mijn pop. Zij heeft een kaal hoofd en een donkerrood jurkje aan. Ik draag een groen plooirokje met een licht gestreept truitje. Die dag in mei 1955 verhuizen wij.

Zoals jullie weten wonen Man en ik nu tijdelijk in een vakantiehuis. Tot nu toe is het ons nog niet gelukt een ander huis te vinden. Onze zoektocht naar een nieuwe plek is intensief. Plots zien wij ‘het’. Het staat aan de Roer. De eerste drie jaar van mijn leven heb ik aan deze rivier gewoond. Daarna ben ik een aantal keren verhuisd. Hoe leuk zou het zijn dit huis aan de Roer te kunnen ‘innemen en eigen maken’.

Ik ben er geweest. Voel mij niet omarmd. Niet bij binnenkomst. Niet bij het bezichtigen. Het is er donker binnen. Er borrelt niets in mij. Ik kan de cirkel met dit huis niet rond maken, ook al staat het aan de Roer. Misschien in een ander huis in dit gebied. De zoektocht gaat door.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/