De list van Liszt

Geschreven door Karin Sloot

DE LIST VAN LISZT

“Ik ging onlangs met Ollie B.,
Een heer van stand uit Wijk aan Zee,
Naar Bommel om de pastorie te zien,
Waar Liszt, die hier triomfen vierde,
De dochter van de organist versierde,
En op verzoek daarna een list bedacht,
Waarna zij het tot Manet’s echtgenote bracht.”

Ik kan mij voorstellen, dat u denkt: waar gáát dit over? En niet helemaal ten onrechte. Want ik heb wat historische en aan de fantasie ontsproten personen, feiten, veronderstellingen, anekdotes en nog het één en ander in een pan gegooid, wat kruiden voor de smaak toegevoegd en het geheel langzaam aan het koken gebracht, met bovenstaand gedichtje als resultaat.
Ik moet toegeven, dat de waarheid hier en daar geweld is aangedaan. U zou het gedichtje nepnieuws kunnen noemen. Ik zie het zelf meer als een vorm van dichterlijke vrijheid.

Franz Liszt heeft in november 1842 een bliksembezoek aan Zaltbommel gebracht en was inderdaad geïmponeerd geraakt door de toen 13-jarige dochter van de beiaardier en organist van de plaatselijke kerk, Suzanne Leenhoff. Zijn bewondering gold overigens niet zozeer het meiske zelf als wel haar pianospel. Hij raadde haar aan, haar muziekstudie aan het conservatorium in Parijs voort te zetten en dat heeft zij een aantal jaren later ook gedaan. Zij leerde er de (latere) schilder Edouard Manet kennen en werd achtereenvolgens zijn pianolerares, minnares en echtgenote. In 1863 trouwden zij in Zaltbommel.

Mij hebben lot, toeval of eigen amoureuze capaciteiten nog nooit in de armen van een beroemdheid gedreven. Maar wat niet is, kan nog komen. Al ben ik al blij, dat ik erover mag schrijven. Dort wo du nicht bist, dort ist das Glück. Dat zal altijd wel zo blijven.

EINDE

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/