De IC of copulatiegluurder

DE IC OF COPULATIEGLUURDER
Geschreven door Karin Sloot

In een overmoedige bui heb ik u laten weten, dat mijn voorkeur voor het Woord van het jaar uitgaat naar de intimiteitscoördinatrice, de IC. Door Van Dale inmiddels al omschreven als:
“iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien, dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen”.
De term Intimiteitscoördinatrice (IC) vind ik eigenlijk niks, maar de functie lijkt me wel wat. Zeker als het werkterrein ook tot theaterproducties wordt uitgebreid. Want ook daar kan een dergelijke functionaris nuttig en zegenrijk werk verrichten.
Omdat de IC voor het uitoefenen van de toezichthoudende (voyeurs)taak met zijn of haar neus boven op de erotische scenes zit, zou ik voor dit beroep liever de naam ‘copulatiegluurder’ gebruiken. Daarmee wordt meer recht gedaan aan het wezenlijke van deze functie.
De IC moet er bij erotische scenes dus van nabij op toezien, dat de man niet te ver gaat en de vrouw zich niet te veel open stelt voor – laten we zeggen: externe invloeden.
Wat mij in deze functie zo aantrekt?
In de eerste plaats het culturele aspect ervan, want hij vergroot natuurlijk je repertoirekennis op het gebied van film en toneel aanzienlijk. De IC zal het script of draaiboek minstens zo goed moeten kennen als de acteurs en actrices, wil hij of zij kunnen controleren of de aan zijn of haar controle onderworpen seksuele handelingen conform de tekst worden uitgevoerd.
Zelf had u al wel vermoed, dat dit beroep wordt omgeven door een geur, die aan ‘metoo’ doet denken. En dat is nou net het tweede aspect, wat mij in dit nieuwe beroep zo aantrekt. Want misschien ziet een acteur mij in zijn enthousiasme wel eens voor zijn tegenspeelster aan…

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/