Aflevering 1: Château de Leychoisier

CHÂTEAU DE LEYCHOISIER
Geschreven door Gerda ten Wolde

Sinds een paar maanden heb ik een nieuw huis. Achter in de tuin van een groot huis met een mooie tuin. Lekker rustig, hooguit wat vogels, spinnen, af en toe een egel en van tijd tot tijd komt er wel eens een kikker voorbij.
Ik ben nogal op mezelf, weet u. Dat komt door mijn bijzondere afkomst. Veel muizen kijken tegen mij op. Waarom …… dat moet u mij niet vragen. Misschien door mijn naam; Henriëtte Josephine. Dat is misschien wel te indrukwekkend voor een muis, maar ik ben heel gewoontjes hoor! Het zit nl zo, mijn ouders komen uit Frankrijk.
Mijn vader is geboren op een echt kasteel, het heet Château de Leychoisier. Een eeuwenoude vesting in het glooiende landschap van de Limousin met bossen, meren, hertenweide, maar ook een camping met sequoia’s (van die hele hoge bomen, bijna tot aan de wolken). Het is er werkelijk prachtig. En het château; om verliefd op te worden.
Mijn vader leefde met zijn ouders, broers en zusjes in de wijnkelders van het château. Als jonge muis zwierf hij door het château, maar ook door het park en af en toe waagde hij zich in de bijgebouwen, echter op de camping kwam hij nooit.
Op een dag liep hij een van de schuren binnen en achter de landbouwwerktuigen zag hij het mooiste muisje van de wereld; ja, inderdaad, mijn moeder. Zij bleek op de zolder van die schuur te wonen met haar ouders en broers en zusjes. Het duurde niet lang of ze waren smoorverliefd.
Je voelt het al aankomen, veel gedoe met zijn ouders. Een muisje uit de schuur, hoe haalde hij het in zijn hoofd. Wat zouden de andere château muizen daar wel niet van denken. Dat heeft heel wat avonden praten gekost, maar mijn vader gaf niet op en uiteindelijk trouwde hij zijn muisje uit de schuur. Zijn ouders hebben een groot feest gegeven op het château, want ze wilden naar buiten toe niet laten blijken dat hij in feite onder zijn stand trouwde. In de wijnkelders werd een banket aangericht met de meest exquise gerechten en het bal werd gehouden in de grote balzaal van het château. De bewoners waren op dat moment gelukkig niet thuis, want wat zouden de dames gegild hebben bij het zien van zoveel muizen.
Mijn ouders zijn op huwelijksreis gegaan in een camper. Dat is ook nog een heel verhaal, maar dat vertel ik je straks wel.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/