Aflevering 59: Hector

HECTOR
Geschreven door Gerda ten Wolde

De volgende ochtend waren we al vroeg weer aan het rijden. Ik hoorde dat hij en zij op visite wilden gaan bij iemand die zij via Facebook had leren kennen. Ze zouden daar één nachtje blijven.
Geen idee over wie ze het hadden, maar zij klonk heel vrolijk, dus werd het vast weer een leuke dag.
Na een behoorlijke tijd zagen we iets gloren aan de horizon. Ik hoorde haar zeggen dat het Rennes-le-Château was.
Het zei ons verder niets, we waren alleen benieuwd naar ons stekkie voor de nacht.
We stopten en er kwam een vrouw met mooi krullend, donker haar naar onze camper toelopen. Hij en zij werden hartelijk begroet en liepen met haar mee naar het huis.
Dat kwam mooi uit, want dan konden wij buiten een kijkje nemen.
We zaten net onder een mimosa struik toen er een heel bijzondere muis aan kwam lopen. Wat was die mooi! Zo’n prachtige vacht en die dikke, wollige staart! Het lijkt wel een eekhoorn.
Wij waren niet de enigen die hem zagen; Hortense zat vol bewondering naar hem te kijken. Dat niet alleen, ze stapte meteen op hem af. Zo had onze kleine meid nog nooit naar een andere muis gekeken.
Wij vonden het ietwat gênant om te blijven staren en liepen de andere kant op. Aurélia en Sophietje hadden een vliegend hert ontdekt en zaten die vol bewondering te bekijken. Wat een groot insect. “Doen jullie wel voorzichtig. Pas maar op dat dat beest jullie niet bijt.”
Op een fraai plekje onder de Oleander zaten Beau en ik in het zonnetje toen een zware stem tegen ons zei: “Lekker hè!” We keken om en schrokken ons wild ….. een KAT!
“Niet schrikken” zei hij “ik doe niets, want ik lust geen muizen. Mijn naam is Buks en ik neem aan dat jullie de ouders zijn van dat snoesje, waar Hector mee zit te flirten. Hij is aardig van zijn stuk zo te zien.”
We raakten met Buks aan de praat. Verdraaid aardige kat, maar je blijft op je hoede hè, dat zit er nu eenmaal in.
Hij vertelde ons hoe hij aan die vreemde naam was gekomen. Toen de mensen, waar hij bij woont, in dit huis kwamen wonen zat de tuin zo vol met konijnen, dat ze een buks wilden aanschaffen om die beestjes af te schieten. Bij nader inzien vonden ze dat toch wel luguber. Van buren hoorden ze dat de aanwezigheid van katten de konijnen wel op andere gedachten zou brengen, zodat ze vrijwillig zouden gaan verhuizen.
En toen hebben ze hem in huis gehaald. Omdat hij in de plaats kwam van een buks hebben ze hem toen maar Buks genoemd. Hoe komen ze erop!?!
We hoorden geluiden en zagen Hortense en Hector op ons afkomen. Wat keek ze anders, zo volwassen.
Hector keek ons recht aan en zei: ” Wat heeft u een geweldige dochter. Zo lief, zo mooi, zo bijzonder heb ik nog geen ander muisje meegemaakt.” Terwijl hij dit zei, keek Hortense hem aan met een blik, waaruit vertedering, vertrouwen en verliefdheid sprak.
Ik kan je vertellen, alle alarmbellen begonnen te rinkelen. Paniek maakte zich van mij meester.
Deze, overigens heel mooie muis, was bezig het hart van mijn dochter te veroveren. Het leek een goedkoop romannetje, maar het was de werkelijkheid. De moed zonk me in mijn pootjes. Het werd klam en koud rond mijn moederhart. Ik was bezig mijn kleintje, ver van huis, te verliezen aan een slaapmuis. Want dat was dit bijzonder fraaie exemplaar. Een slaapmuis wordt zo genoemd, omdat hij een winterslaap houdt.
Hortense kwam naar me toe. “Wat is hij mooi, hè Mam. Weet je, hij zei zulke lieve dingen tegen me. Ik denk dat ik met hem wel oud zou willen worden.”
Ja hoor, het was zover, ons kleine meisje was niet klein meer, ze was volwassen geworden en onze taak was volbracht.
Die nacht sliepen we slechts met z’n viertjes op ons eigen plekje in de camper.
Hoewel; terwijl Aurélia en Sophietje rustig lagen te slapen hebben Beau en ik hebben die nacht bijna geen oog dicht gedaan. We lagen dicht tegen elkaar aan, zochten steun bij elkaar. En liefdevol likte Beau mijn tranen weg. Zo lief. Wat houd ik nog steeds vreselijk veel van die lieverd. En hij van mij.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina: https://www.facebook.com/groups/377554749281077/