Aflevering 32: Paniek

PANIEK
Geschreven door Gerda ten Wolde

Nu woon ik toch al een aardig tijdje hier in de tuin. Ondanks alle ellende met mijn zusje en mijn ouders is het hier voor een muis eigenlijk prima wonen. Zowel Beau als ik vinden het best een goede omgeving om ons kind op te laten groeien. Zelfs de nabijheid van mensen heeft eigenlijk meer voors dan tegens.
Hoewel. Ze doet het volgens mij niet met opzet hoor, maar zij van het grote huis heeft nu toch wel een muisonvriendelijk situatie gecreëerd.
Zij van het grote huis heeft naast het huis een plekje waar ze de vogels altijd voert. Een heerlijk plekje, want die vogels laten van alles vallen. Stukjes pinda, havervlokjes, zaadjes, zonnebloempitten en dat soort dingen. Er staat ook een grote stenen kip. Zij van het grote huis noemt haar “Kip Miep van de legbatterij”. Die kip Miep doet verder niets; staat daar alleen een beetje streng te kijken.
Zij van het grote huis heeft nu dus in dat hoekje een bakje zonnebloempitten op de grond gezet. Nu hoor ik je denken; hoezo muisonvriendelijk?!? Oké, het klinkt ook wel tegenstrijdig, want het is voor muizen wel heel makkelijk om zo je kostje bij elkaar te scharrelen.
Dat klopt, maar ook EGELS vinden die pitten wel erg lekker. Het geval wil dat egels zo tegen maart langzaamaan uit hun winterslaap gaan komen. Die luie beesten hebben dan wel 5 maanden liggen ronken hè. Na zo’n lange tijd barsten ze natuurlijk van de honger en daar schuilt het gevaar.
Zo’n hongerige egel wil zich nog wel eens vergrijpen aan een jong of ziek muisje. En dat allemaal nu Hortense net een beetje de wereld wil gaan ontdekken.
Tot overmaat van ramp heeft zij van het grote huis de egel ook gezien en kwam ze meteen weer met dat klik-klik-flits-apparaat aanlopen. Dat gulzig vretende beest liet zich vooral niet van de wijs brengen en vrat gewoon door alsof er niet aan de hand was.
Op veilige afstand heb ik het allemaal eens bekeken. Beau en ik moeten vanavond maar eens een goed gesprek hebben met Hortense. Het moet goed tot haar doordringen dat zo’n egel echt levensgevaarlijk kan zijn voor een jong muisje.
Zij van het grote huis is wel heel erg blij met die ongenode eter, want ze doet er alle mogelijke moeite voor om hem maar te plezieren. Die egel neemt haar zo in beslag, dat ze al een paar keer rakelings langs me heen is gelopen. Als ik niet goed had opgelet, had ze waarschijnlijk zomaar op mijn staart getrapt!
Mijn paniek werd nog groter, voor zover mogelijk, toen zij van het grote huis ook nog wat kattenbrokjes in het vogelhoekje neer ging leggen. Kun je je dat voorstellen? Kattenbrokjes!
Dat ze die egel wil bewegen om hier in de tuin te blijven is al een regelrechte ramp, maar met die kattenbrokjes lokt ze nog meer gevaar. Die Killer Cat van hiernaast klimt toch al te pas en te onpas over de schutting, maar als er dan ook nog eens kattenbrokjes liggen, dan is de uitnodiging eigenlijk wel compleet.
De gevaren stapelen zich op. Is het nog wel veilig om hier met Hortense te blijven wonen. De tuin hiernaast is geen oplossing, want Killer Cat maakt hier de hele buurt onveilig en die egel trekt zich ook niets van heggen en struiken aan. Als die twee van het grote huis nu een hond zouden nemen, zoiets als mijn grote vriend Luca, dan was ons probleem opgelost. Luca was onlangs ook zo lief voor mij, hij zou ons vast wel beschermen. Maar ik heb zowel hem als haar van het grote huis nooit over een hond horen praten.
De paniek grijpt me echt naar de strot. Ik word er gewoon nerveus van. Zouden alle ouders met jonge muizen dat nu hebben. Jakkie, het was hier zo fijn, maar nu verpest zij van het grote huis het toch wel een beetje.
Ik denk dat als zij van het grote huis vandaag of morgen weer eens voor mijn deur staat en me probeert te paaien met lekkere dingen, ik maar gewoon eens lekker binnen blijf en me niet laat zien. Dat zal haar leren.
Maar ja, dan moeten het natuurlijk niet al te lekkere dingen zijn, want dan ben ik toch weer zo om. Misschien niet echt principieel, maarrrre …….
Hallo ….. ik ben wel een muis hè!

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/