Reacties van lezers “When I was young”

REACTIES VAN LEZERS “WHEN I WAS YOUNG”

Wat een leuk boek heb je ervan gemaakt. Je hebt een hele mooie manier van schrijven. Het lijkt wel of je in een tijdmachine zit.
Veel verhalen zijn ook nieuw voor mij. Ik hoop dat je nog meer gaat schrijven.
Ierland is natuurlijk een enorme inspiratie bron. Echt Bert wat een prachtig boek!!!!!!!!”
Joop de B

Leuk iets van jou te horen, maar dit hadden we niet verwacht.
Mooi boekwerk, en snel doorkijkend, zeker zeer de moeite om te lezen.
Het is een erg origineel idee, waar de gemiddelde pensionado niet aan toe zal komen. Mooi stuk werk, petje af!
Jullie zijn nu druk bezig gegaan, en de gebouwen zien er erg indrukwekkend uit. Dankbaar werk, waarbij wij je veel succes toewensen.
We hebben je website intussen bezocht, ziet er gelikt uit.
We volgen het met sympathie en belangstelling!”
Ad H

Wat een verrassing toen je boekje met een plof in de brievenbus viel. Het was leuk om er in te lezen.
Het roept weer de sfeer van de jeugd in de 60-er jaren op.”
George W
Je boek heeft een hoge humor gehalte, echt leuk! En raad eens? Zelfs Cees is aan het lezen gegaan. Normaliter niets voor Cees: een boek zonder plaatjes.
Maar hij geniet er zichtbaar en hoorbaar ook van.”
Yvonne V

Heb het in een adem uitgelezen en er erg van genoten. Vind dat je een hele prettige schrijfstijl hebt, leuk om zoveel herkenbare zaken terug te zien in je verhalen.
Best wel knap dat je zoveel herinneringen op papier hebt gezet. Heb ook nog wat vraagtekens over b.v. je verdere werkzame leven, waarom Ierland als thuisbasis enz. Dus dit is een stille hint (wanneer komt deel 2 uit)? Wil me er alvast voor inschrijven.”
Emmie B

Je boek gelezen, heel goed, genoten van de vele verhalen. Wat heb je toch veel meegemaakt, ik kom daarbij niet in de buurt!
Vooral vond ik hoofdstuk Een LNP verjaardag erg krachtig, helemaal mee eens.”
Dick W

We hebben jouw boek met veel plezier gelezen.”
Janneke en Jos O

Wat een verrassing was het boek van Bert. Ik wist niet dat hij ook kon schrijven, heel leuk hoor.
En ook leuk om te lezen !!!”
Diana de R

Heb het boek “When I was young” van Bert Plomp gelezen. Meeslepend en ontroerend geschreven. En nog steeds actueel ondanks het niet allemaal plaats vond in mijn tijd kan er toch een bepaald beeld aan koppelen. Indrukwekkend en aangrijpend een fijn tijd verdrijf voor nu in vakantie.
Denice Bottse

Met veel plezier heb ik je boek gelezen. Veel wat je schreef is zo herkenbaar. Het tijdsbeeld van onze jeugd, ouders hadden het zelf vaak moeilijk en geen tijd om aandacht aan hun kinderen te geven, behuizing was klein en er was niet veel geld. Omdat je boek op veel plekken in Utrecht speelt, kan ik de verhalen bijna letterlijk voor me zien.
Tijdens de watersnoodramp werden evacuees opgevangen in het huis van het Leger des Heil aan de Lange Nieuwsstraat, ook werd daar van alles ingezameld om de slachtoffers uit Zeeland te helpen. Je stelt sommige zaken wat ongenuanceerd voor, bij veel ben ik het met je eens, maar zie meerdere kanten aan een onderwerp.
Ik wil je hartelijk danken voor je boek en ga wat doneren voor de opvang van de ezels, een mooi project.”
Joke T

Wat heb ik er van genoten en in een adem uitgelezen.
Zo herkenbaar en de leuke foto’s het was echt even terug in de tijd! Met tranen in mijn ogen heb ik het verhaal van jullie Swilly gelezen ook de hondenliefde is een familie kwaal ben ik bang ! Ik ben 10 jaar jonger maar de verhalen ken ik wel , wat vond ik het stoer toen mijn neef met bontjas en onder politiebegeleiding naar de kapper moest!
Ook de begrafenis van oma is echt zo gegaan !
En Bert eet smakelijk!! Echt doen he ! De schelvis met bietjes met mosterd saus !
Regina H

Heb graag wat gegeven voor de ezels en andere dieren, goed streven! Daarbij ook nog met plezier je boek gelezen, lekker herkenbaar die tijd…
Zo anders dan de kinderen nu leven he. Beste maar en hoop dat er nog veel boeken verkocht worden! Succes met de opbrengst voor jullie dieren stichting.”
Carlos en Cinthya P

Ik heb het in de vakantie uitgelezen en ik heb erg veel plezier aan beleefd. Ik vond het lezenswaardig. Het geeft een aardige inkijk.
Ook vind ik het moedig, ik weet niet of ik het zou durven. Maar je hebt zo een mooi tijdsbeeld en document wat voort blijft leven!
Ik zal nog een bijdrage aan de stichting leveren! ”
Frans B

Ik vind het een hilarisch boek, maar ook heel goed en vlot leesbaar geschreven. Je hebt absoluut talent als schrijver.
Ik kijk uit naar deel 2.”
Wim W

Een ‘feel good’ boek waar je glimlachend elk hoofdstuk uitleest, dat soms gepaard gaat met de welbekende ‘rode oortjes’. Kortom een aanrader!
N. Blumm

Ondanks het feit dat ik een totaal andere jeugd heb gehad in die tijd in Nederland en ik Utrecht als stad niet ken, heb ik met aandacht en veel plezier het boek gelezen. Het is zeker de moeite van het lezen waard en het is fijn dat de opbrengst van dit boek naar dieren gaat. Zeker in Ierland is dat nog altijd hard nodig.
Maudeen Seghers

Een heel leuk boek, wat erg makkelijk leest en zeker voor mij.
Ik heb in mijn jeugd ook heel veel tijd doorgebracht in het Lodewijk Napoleonplantsoen. Met Charles de broer van Bert heel veel grammofoonplaten grijs gedraaid.
Vooral Them (One more time) en de Golden Earrings (Winter Harvest) en vooral de Rolling Stones.
Volop muziek waar ik nu nog bijna dagelijks naar luister.
Het boek bracht bij mij veel herinneringen terug.
Het heeft ook geen moeite gekost het boek bijna in een avond uit te lezen.
Ik ben het wel met Hans zijn reactie eens dat de zijsprongen, en zo als Hans aangeeft tirades over de actuele onderwerpen, ook mij hebben afgeleid. Alhoewel je hier wel snel overheen leest.
Het boek is In ieder geval een aanrader om te lezen.
Fred Klarenbeek

Een mooie beschrijving van het leven van een Utrechtse jongen. De mengeling van humor, passie en alledaagse belevenissen geven een kleurrijk beeld van de jonge Bert.
Zijn schrijfstijl is ongepolijst en balanceert tussen gevoelig en sentimenteel.
Met lef en snelheid laat Plomp de lezer kennis met hem maken. Een aanrader voor wie houdt van een persoonlijk boek zonder franje.
Een punt van kritiek: de tirades over actuele onderwerpen en personen voegen weinig toe en leiden af van de jonge, bijzondere Bert.
Hans Leverman

Gisteravond heb ik de laatste 2 hoofdstukken gelezen. Wat bijzonder om te lezen, hoe jij je leven tot nu ervaren hebt. Je boek leest gemakkelijk weg, er was enige herkenbaarheid en zoals ik het begrepen heb uit de verhalen , ben je heel subtiel te werk gegaan. Mijn complimenten voor dit leuke idee! Ik heb een klein traantje moeten wegpinken. Het betrof het hoofdstuk over de honden. Zo gemakkelijk je soms over mensen schrijft,
zo gevoelig zet je de honden op papier. Natuurlijk heb ik ook gelachen, om de vrouw van de dokter en om Wiecky. Ik maak een gift over naar jullie stichting. Normaliter zou ik daar niet zo bij stilstaan, maar je hebt me weten te ontroeren.”
Amber V

Heb het boek met veel plezier en vaak schaterlachend gelezen. Overigens een prachtig kado voor Florence.
Cees Vink

Ik heb met veel plezier het boek gelezen.
Veel herkenning ook ,ook omdat mijn familie er in voorkomt. Het is humoristisch geschreven en herkenbaar zoals het vroeger ging. Heb waardering voor het werk dat jij doet groetjes Ineke.
Ineke van Vulpen

Bert schrijft op een manier waaruit de humor van Utrechters in het algemeen en van hem in het bijzonder blijkt. Tegelijkertijd is het ook realistisch (maakt de dingen niet mooier dan ze zijn) en soms emotioneel (het overlijden van de hond). Erg het lezen waard!
A. Heijgen

Het Sinterklaasfeest had bij ons altijd een hoog “Toon
Hermans” gehalte. Omdat de verjaardag van de
Goedheiligman voor mijn ouders geen hoge prioriteit had, is de heilige ons nooit echt verschenen.
Toch kan ik me herinneren dat mijn ouders een keer getracht hebben er iets bijzonders van te maken.
Die keer werd er tegen 19.00 PM op Sinterklaasavond uit alle macht op de deur gebonkt en furieus aangebeld.In eerste instantie zochten we dekking achter een paar stoelen, omdat we vreesden dat de Gestapo was teruggekeerd ………. Toen vloog er ineens snoepgoed door de kamer, een handjevol en daarna het restant nog verpakt in een papieren zak. Kennelijk had de man in kwestie haast……. Na de eerste schrik te boven te zijn gekomen trokken we op een gegeven moment toch maar eens naar de huisdeur, alwaar een grote aardappelzak ons stond aan te gapen. Zowaar die zak was gevuld met cadeautjes …….Surprises en gedichten waren er niet bij dat hield de zaak alleen maar onnodig op …….. De opbrengst per kind was een niet te eten suikerbeest , een chocoladeletter, niet perse de letter die correspondeerde met de beginletter van de naam van het kind in kwestie, maar een echte “last minute” letter, zijnde een Q, U,X of Z en natuurlijk iets nuttigs: een paar sokken, wanten of iets dergelijks”. Dit stukje tekst uit “When I was young” geeft een beetje aan wat de lezer te wachten staat. Een ongecompliceerd openhartig maar ook kritisch verhaal , overgoten met de nodige humor, ironie en zelfspot, waarin gevoelige maatschappij kritische onderwerpen zoals kerk, politiek, gezag en normen en waarden niet worden geschuwd. In tegenstelling met sommige andere reacties vind ik Bert’s uitlatingen over politici, politiek en andere actuele zaken niet storend maar juist vermakelijk. Een boek dat terugblikt naar het verleden, maar ook overeenkomsten en raakvlakken heeft met het heden. Een taboedoorbrekend boek dat boeit van begin tot eind en aan te bevelen is voor jong en oud. Dat met de opbrengst van dit boek mede de opvang van verwaarloosde dieren wordt gefinancierd is nog eens een extra reden dit mooie boek aan te schaffen.
Jaap Brinkman